Obavijesti

News

Komentari 689

Opet skandal: HRT u rano jutro promovirao 'Mit o Jasenovcu'

Opet skandal: HRT u rano jutro promovirao 'Mit o Jasenovcu'
2

Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma, rekla je voditeljica...

VIDEO

U kolekciju svojih skandala, HRT je ovoga jutra dodao još jedan. U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljen je "Festival domoljubnog filma Gordan Lederer", a tijekom predstavljanja voditeljica Ljiljana Vinković reklamirala je, između ostalog, revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu".

U studiju HRT-a gostovali su autor festivala Marijan Capek, dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Zaprešića Smiljan Tomašević i promotor festivala Branko Zbukvić.

'Knjiga simpatizra NDH'

- Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma, rekla je voditeljica Vinković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tomašević joj je potom odgovorio:

- Trebamo ići s istinom i krajnje je vrijeme da se ne dijelimo na lijeve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakva kakva je, rekao je Tomašević dok je kamera zumirala naslov "Mit o Jasenovcu".

Knjiga "Mit o Jasenovcu", kako tvrdi Javna ustanova Spomen područje Jasenovac, relativizira fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH.

Prije mjesec dana naveli su i kako je Leljak kroz film i knjigu "iskazao neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a NDH u početnoj fazi nastajanja prilikom proglašavanja rasnih zakona od milja naziva 'mlada hrvatska država".

Čelnici grada Samobora i Čakovca ogradili su se od prikazivanja ovog filma te oštro osudili pokušaj povijesnog revizionizma 

Autor knjige Leljak iznosi brojku od 1.654 stradalih između 1941. i 1945. godine dok je po službenim dokumentacijama broj stradalih 83.145, većinom Srba, Roma i Židova.

Svako jutro reklamiraju i knjigu "Radni logor Jasenovac" 

"Mit o Jasenovcu" predstavljali su danas, ali svakoga jutra, prije emisije "Dobro jutro Hrvatska", HRT vrti reklamu za još jedno sporno djelo. Riječ je o knjizi Igora Vukića "Radni logor Jasenovac" zbog čijeg je predstavljanja u svibnju na HRT-u izbio skandal.

Knjigu su tada predstavili u emisiji "Dobar dan, Hrvatska". Vukić je tvrdio, kako navodi i u knjizi, da je Jasenovac bio radni logor i sabiralište radne snage za njemačke tvornice te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava. 

Autor je ponovio tvrdnje kojim osporava 80.000 ubijenih u Jasenovcu te je ustvrdio da je "jedna od najgnjusnijih laži da je bilo djece u logoru" iako je kasnije dodao i da je nedavno razgovarao s čovjekom koji je u logoru bio kao dijete i ondje izučavao zanat za automehaničara.

HRT se ograđuje od stajališta o Vukića o logoru Jasenovac...
HRT se ograđuje od stajališta o Vukića o logoru Jasenovac...

Štoviše, Vukić i istomišljenici kažu da je u Jasenovcu bilo tek “nekoliko skupnih egzekucija koje su bile posljedice odmazde za bjegove, disciplinske prekršaje ili pokušaje pobune”.

HRT se tada ograđivao od autorovih stavova, potrebu za opravdanje pred javnošću imala je i voditeljica Marina Medved Pulić. No, iako im je pribavila podosta negativnog publiciteta, knjigu i dalje nesmetano reklamiraju u rano jutro, nakon TV kalendara oko 6.50, i to svaki radni dan.  

HRT: Ni na koji način ne kreiramo sadržaj ovog i drugih festivala

O svemu se oglasio i HRT, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

U jutrašnjoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" ( 25.10. 2018) najavili smo  „Festival domoljubnih filmova Gordan Lederer“ koji će se održavati na više lokacija u Zagrebačkoj županiji, a koji organizira GO UHDDR Zaprešić i Zagrebačka  županija kao suorganizator, a čije smo predstavnike ugostili. HRT nije ni na koji način kreirala sadržaj ovog, kao što ne kreira ni sadržaje drugih filmskih i inih festivala.

 Napominjemo da se u emisiji DJH često najavljuju  festivali različitih sadržaja. Primjerice, samo u listopadu je do sada najavljeno  više od 20 festivala.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 689
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.