Obavijesti

News

Komentari 4

Oporba protiv: Zašto Sabor ne bi odlučivao o NCVVO-u? To je neuvjerljivo i nedopustivo

Oporba protiv: Zašto Sabor ne bi odlučivao o NCVVO-u? To je neuvjerljivo i nedopustivo
1

Vlada Izmjenama Zakona želi omogućiti da se kadrovske i druge promjene u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi državne mature mogu provoditi bez suglasnosti Sabora

VIDEO

Saborska oporba oštro je kritizirala Izmjene Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koje su se našle na saborskim klupama i koje je u Saboru predstavio državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

Podsjetimo, u izmjene Zakona Ministarstvo znanosti i obrazovanja upustilo se nakon niza skandala koji su potresli tijelo koje provodi državne mature, jedan od ključnih mehanizama za transparentan upis na fakultete. Neke izmjene pokušavala je provesti i bivša ministrica Blaženka Divjak, kako bi postigla veću kontrolu nad radom NCVVO-a, uvodeći posebno Povjerenstvo koje je rješavalo žalbe na žalbe. To je dovelo do skandala na prošlom jesenskom roku, kad je nakon višestrukih žalbi odobren prolaz pristupnicima koji to nisu zaslužili. 

Nakon objave slučaja u medijima, saznalo se i kako Upravno vijeće NCVVO-a već dugo nema sve članove, te nisu mogli sastaviti ni kvorum da se dogovore o zahtjevu za smjenom tadašnje ravnateljice Ivane Katavić. Zbog svega toga ministar Radovan Fuchs najavio je izmjene Zakona, no prijedlog koji je Vlada poslala u Sabor nije zadovoljio oporbu. Prijedlogom se uređuje unutarnji ustroj Centra donošenjem statuta, a ne zakonom, s tim da će suglasnost na statut, umjesto Hrvatskoga sabora, davati Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uvodi se i novo radno mjesto pomoćnika ravnatelja te uređuje sastav Upravnog vijeća Centra tako da se jedan član bira kao predstavnik radnika.

Odbor razriješio Bačića s mjesta ravnatelja HRT-a: 'Katastrofa je da ga Kunić mijenja ijedan sat'
Odbor razriješio Bačića s mjesta ravnatelja HRT-a: 'Katastrofa je da ga Kunić mijenja ijedan sat'

Obrazloženje da će se rasteretiti Sabor time što suglasnost na statut Centra više neće trebati davati Sabor, nego Vlada i da će to pridonijeti učinkovitosti rada Centra djeluje neuvjerljivo, ocijenio je Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Nedopustivo je i da Centar krši Zakon i o radu ne izvješćuje saborski odbor, dodala je Sabina Glasovac (SDP) .

- Želimo li popraviti djelovanje te institucije i omogućiti joj neovisnost, ili ćemo je potpuno prepustiti ministarstvu i izgubiti mogućnost da netko izvana bude kritičar primjerice 'Škole za život' - upitala je Marija Selak Raspudić te zatražila da se Zakon povuče iz procedure. Istaknula je kako se NCVVO-u želi uzeti neovisnost stavljanjem "pod šapu” Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ukida se uloga Sabora uz opravdanje da se usporavaju procedure. Hoćemo li onda ukinuti cijelo predstavničko tijelo, upitale su Marijana Puljak i Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Selak Raspudić: U Hrvatskoj su najveće šanse da dobijete administrativni soj Covida
Selak Raspudić: U Hrvatskoj su najveće šanse da dobijete administrativni soj Covida

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Ivica Šušak rekao je da u Hrvatskoj ne postoji ni jedna javna ustanova na nacionalnoj razini čiji se temeljeni opći akt donosi uz suglasnost predstavničkog tijela.

- Izmjene će omogućiti Centru da efikasnije i brže uređuje svoje ustrojstvo i prilagođava ga na najbolji način - istaknuo je Šušak i odbio kritike na račun gubitka neovisnosti institucije.

Centar ne vrednuje rad ministarstva, već odgojno-obrazovni sustav na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, dodao je.

Zlatko Hasanbegović (DP) ocijenio je da će ovaj dan ući u povijest budući da Sabor nikada dosad nije raspravljao o radu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Arsen Bauk u Saboru: 'Poštujte homoseksualce, to su nam sugrađani. Ne budimo pederi'
Arsen Bauk u Saboru: 'Poštujte homoseksualce, to su nam sugrađani. Ne budimo pederi'

Podsjetio je i na mnoge afere povezanih s tim centrom, od putovanja zaposlenika u Australiju, Jordan, Kanadu i SAD i javne nabave za košuljice za prijenos ispitnog materijala, do lažnih diploma i naknadnog upisivanja bodova na jesenskom roku mature.

- Problem oživljavanja kompromitiranog nedonoščeta obilježenog aferama i skandalima ne može se riješiti promjenom statuta, već korjenitim promjenama, u prvom redu kadrovskim, i novom vizijom hrvatske državne prosvjetno-obrazovne politike - poručio je Hasanbegović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1