Obavijesti

News

Komentari 21

Oporba: 'Tražimo osnivanje Istražnog povjerenstva jer se EU novac dijeli po babi i stričevima'

Oporba: 'Tražimo osnivanje Istražnog povjerenstva jer se EU novac dijeli po babi i stričevima'

EU fondovi se koriste za samopromociju premijera i osobnu korist pojedinaca. Slučaj Žalac nije jedini koji potvrđuje da se sredstvima manipulira, kažu Benčić i Grbin koji su inicirali osnivanje Povjerenstva

VIDEO

Upravo s ovog mjesta smo tražili i osnivanje Povjerenstva vezanog za curenje informacija iz DORH-a, protiv čega su se gospoda iz HDZ-a zdušno borila, da bi samo kojih mjesec dana kasnije, kada se uhitilo ministra Horvata, tražili da se ispita i otkrije otkud cure informacije i tko je za to kriv. Pitam vas gdje ste bili dok je grmilo? No, sada imate priliku za popravni ispit, da meritorno i ozbiljno, bez politiziranja raspravljamo o problemu koji Hrvatska ima, a to su fondovi EU, poručio je vladajućima sa saborske govornice šef SDP-a Peđa Grbin, koji je zajedno sa Zeleno-lijevim blokom pokrenuo inicijativu o osnivanju Istražnog povjerenstva koje bi istražilo funkcioniranje sustava EU fondova te moguće nepravilnosti i korupciju. 

Istražno povjerenstvo zatražili su još u studenom - čim su uhićeni bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Ekipi Gabrijele Žalac 13 milijuna kuna nije bilo dosta: Osmislili su još jedan plan da izvuku lovu
Ekipi Gabrijele Žalac 13 milijuna kuna nije bilo dosta: Osmislili su još jedan plan da izvuku lovu

'EU fondovi se koriste za samopromociju Plenkovića i za osobnu korist pojedinaca'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Činjenica je da se natječaji ne raspisuju i da se EU fondovi u Hrvatskoj ne koriste sa svrhom, ciljem i namjenom zbog kojih su tu.  Jedan od razloga zašto je Hrvatska dobila tolika sredstva u godinama pred nama nije uspjeh pojedinog pregovarača nego polazna pozicija - one države koje su manje razvijene, čiji je BDP po glavi stanovnika manji, e one su dobile više. A situacija gospođe Žalac i gospodina Petrica, dvije osobe koje su trebale brinuti o tome da se sredstva EU koriste za onu svrhu za koju su namijenjene, osobe protiv kojih je pokrenut kazneni postupak nakon neviđene blamaže hrvatskih institucija, razotkrila je pravi problem. Da nije bilo intervencije Ureda europskog javnog tužitelja taj kriminal bi ostao neotkriven - podsjetio je Grbin.  

Naglasio je kako ovim Povjerenstvom žele utvrditi da li su procedure i načini na koji se sredstva dodjeljuju dobri, da li postoje politički pritisak, da li se dodjeljuju po babi i stričevima te utvrditi da li postoje problemi za koje onda treba naći rješenja kako bi se u budućnosti otklonili. 

Žalac razdora: Kako je afera s milijunima podijelila državni vrh, istražitelje i pravosuđe
Žalac razdora: Kako je afera s milijunima podijelila državni vrh, istražitelje i pravosuđe

- Nažalost, od trenutka kada smo predali ovaj prijedlog imamo i nove momente. Zadnjih nekoliko dana imamo činjenicu da nova ministrica, koja je došla nakon Žalac, opet govori i prijetnjama, pritiscima, intervencijama u sustav. To imamo, a nemamo raspisivanje natječaja. Imamo obustavljeni natječaj za poduzetnike iz Petrinje, a da ne znamo zašto se to dogodilo. EU fondovi služe za samopromociju predsjednika Vlade, koji se hvali da je osigurao da Hrvatska dobije više od 20 milijardi eura, što nije točno i za osobnu korist pojedinaca - istaknuo je Grbin.

'To da je Hrvatska dobila najviše sredstava je sramota premijera Plenkovića'

To da je Hrvatska iz Fonda za oporavak i otpornost dobila najviše sredstava po glavi stanovnika nije zasluga premijera Plenkovića nego sramota premijera Plenkovića i 30 godina vladavine HDZ-a, naglasila je u ime Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.

- Jer da je itko pogledao formulu po kojoj se zaračunava koliko neka zemlja dobiva, vidjeli bi da dobivamo tim više što smo lošiji u BDP-u, zaposlenosti... Na konto toga da smo po svim indikatorima na dnu ljestvice se vaš premijer hvali da smo dobili najviše novaca, ali možda mu je to i taktika, da uvijek taborimo na dnu da bi Vlada to mogla predstavljati kao uspjeh - dodala je. 

DORH pokrenuo nadzor nad USKOK-om i za Omega Software
DORH pokrenuo nadzor nad USKOK-om i za Omega Software

Slučaj Žalac nije prvi ni jedini koji je potvrdio da se u dijelu sredstava manipulira, a da bi se namirili kumski, prijateljski i stranački interesi, ističe Benčić.

- SAFU je doslovno nekome policajac, a nekome kum. Policajac svima onima koji nemaju nikakvu političku vezu i tu rade dobru kontrolu, ponekad pretjeruju, ali s druge strane vidimo da je nekima bio kum i da je natječaj, koji je kasnije i bio predmet istrage DORH-a, bio blagoslovljen od strane ravnatelja SAFU-a - rekla je podsjetivši kako je još prije upozoravala da je za premijera puno veći problem od Žalac upravo Petric.

'Plenković je reimenovao Petrica nakon što je već otvorena istraga protiv njega'

- Žalac je tada već bila bivša ministrica, a Petrica je premijer reimenovao 2020., dvije godine nakon što je znao da postoji slučaj Žalac i da se radilo o natječaju u kojem se pogodovalo njenom prijatelju, a svi mi koji smo radili na EU fondovima znamo kakvi su odnosi Žalac i Šimunca. Godinu nakon što je već otvorena istraga, premijer ipak potvrđuje Petrica za ravnatelja SAFU-a. Osnovno je pitanje zna li on u tom trenutku da će DORH odbaciti istragu protiv Petrica ili je zakopati, a ključno pitanje Istražnog povjerenstva bilo bi tko je sve u liniji zapovijedanja znao da je Petric potpisao i sredio da natječaj, koji je iz aviona bio vidljiv da je namješten, prođe -rekla je saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka dodavši kako joj je teško vjerovati da premijer to nije znao. 

Tramišak o aferi Softver: 'Ne znam kako teku izvidi, niti je to nešto što bih trebala ispitivati'
Tramišak o aferi Softver: 'Ne znam kako teku izvidi, niti je to nešto što bih trebala ispitivati'

- Jer ako je to znao novinar telegrama, kako je moguće da premijer nije? Ako nije znao, onda imamo krajnju disfunkcionalnu Vladu i sustave pa je to razlog zašto bi trebao dati ostavku, a ako je znao, onda je suučesnik jer nije inzistirao da se daju otkazi onima koji su  u tome sudjelovali i da DORH to istraži do kraja. Afera "Softver" nije jedina u koji je uključen SAFU, tu je i projekt Slavonija, kroz koji su izdašno financirani donatori, kumovi, prijatelji i rodbina članova vladajuće stranke - naglasila je Benčić. 

Poluprazna sabornica

A iako su upravo oni inicirali ovu raspravu, ni svoje zastupnike nisu mogli skupiti pa je sabornica bila poluprazna.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je, a s njime se složio i Grbin, kako je skandalozno da na današnjoj raspravi nema nikoga iz Vlade. Naglasili su kako je Tramišak trebala doći pred zastupnike i objasniti sve o prijetnjama koje posljednjih mjeseci dobiva zbog toga što nije produžila ugovor tvrtki Omega Software, a koje je tek jučer prijavila policiji.

Tramišak: Policija obaviještena o prijetnjama, ne bih o imenima
Tramišak: Policija obaviještena o prijetnjama, ne bih o imenima

Nezavisna Karolina Vidović Krišto upitala je SDP odakle njima uopće pravo istraživati korupciju HDZ-a kad su oni, rekla je, stariji brat HDZ-a u toj korupciji.

- Ako sam toliki kriminalac kakvim me prikazujete, onda je osnivanje ovog Istražnog povjerenstva, koje se može baviti i mnome, pravi put. Podržite ga - poručio joj je Grbin.

HDZ-ov Marko Pavić, bivši ministar EU fondova, poručio je Grbinu kako je Zoran Milanović izgubio milijardu eura jer nije reagirao na regulativu u Bruxellesu.

- Kada postoji bilo kakva sumnja na sustavnu korupciju, postoje sankcije iz Bruxellesa. Hrvatska nema ništa od toga - poručio je.

Žalac namjestila posao od 32 mil. kuna?! Ministrica Tramišak poslala je USKOK-u prijave
Žalac namjestila posao od 32 mil. kuna?! Ministrica Tramišak poslala je USKOK-u prijave

Javila se i HDZ-ova Majda Burić poručivši kako je SDP dok je bio na vlasti potrošio samo devet posto sredstava iz EU fondova, dok je Plenkovićeva vlada ugovorila 125 posto. Naglasila je i kako oporba ne poštuje presumpciju nevinosti. 

- Hoćete li reći da lažem kad kažem da se protiv Gabrijele Žalac vodi kazneni postupak, bila je uhićena, protiv Petrica se vodi kazneni postupak, bio je uhićen, protiv Horvata se vodi kazneni postupak, bio je uhićen, protiv Aladrovića i Miloševića se vode kazneni postupci... Nema dovoljno vremena za nabrojati sve - poručio je Grbin.

'Je li to mafijaška organizacija ili Vlada jedne uređene države?'

HDZ-ov Damir Habijan istaknuo je kako predmeti saborskog Istražnog povjerenstva ne mogu biti oni za što je pokrenut istražni postupak, što kao pravnik zna i Grbin, pa da su u pitanjima kojima bi se ovo Povjerenstvo trebalo baviti otišli preširoko.

- Ne znamo što više očekivati dalje od ministara. Čini se da je bara postala premala, da su krokodili sve nervozniji i da je počela borba oko ostataka plijena koji su im još na raspolaganju - poručio je Mostov Nino Raspudić.

U Hrvatskoj prije svega treba postavljati pitanje koristi, ističe Mostova Marija Selak Raspudić. 

'Činjenica da je Tramišak prvo izašla u medije ukazuje da nema povjerenje u premijera'
'Činjenica da je Tramišak prvo izašla u medije ukazuje da nema povjerenje u premijera'

-  Vito Corleone bi se nama ponosio jer mi govorimo o Vladi u kojoj, s jedne strane, imamo Anu Mandac koja govori o tome da će ju jedan ministar zadaviti, a s druge strane imamo drugu ministricu koja govori da joj se prijeti. Pa je li to mafijaška organizacija ili Vlada jedne uređene države - pita se.

Ili je premijer na čelu koruptivne hobotnice, dodaje, ili ta hobotnica upravlja i njime samim. 

'Valjda nema HDZ-ovca koji nije dobio neki novac namijenjen za projekt Slavonija-Baranja-Srijem'

Predsjednik Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković podsjetio je kako je EU novac namijenjen projektu Slavonija-Baranja-Srijem ustvari išao za izgradnju hotela na obali te prijateljima, kumovima i rodbini utjecajnih HDZ-ovaca u Slavoniji.

- Valjda nema HDZ-ovca koji je živ i ima člansku iskaznicu, a koji neki novac iz toga nije dobio ako se nečime bavi. Kada se nečega ne bojite, a što onda ne bi nešto pokazali i dokazali pred hrvatskom javnošću? Što ovo Istražno povjerenstvo može utvrditi da se događalo nepravilno ako je sve, kako kažu kolege s desne strane, po zakonu? Moram li vas podsjećati koliko je ministara otišlo iz Vlade Andreja Plenkovića zbog sumnji u korupciju ili korupcije - pita zastupnik.

Ružica Vukovac u ime Kluba Za pravednu Hrvatsku poručila je kako dodatnu sumnju u dodjelu sredstava pobuđuje i velik broj postupaka koje provode nacionalne institucije, ali posebno Ured europskog javnog tužitelja. 

- Iz svega se može zaključiti kako naše Ministarstvo bira kome će dodijeliti sredstva dok mali poljoprivredni proizvođač, kojemu je to od presudne važnosti za opstanak, ali i konkurentnost, do tog novca ne može doći - rekla je.

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović ističe kako su EU fondovi sa specifičnom namjenom, koja diskriminira slabije razvijene, kao što je Hrvatska, čime uništavamo svoju proizvodnju, a privilegiramo strane firme. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1