News

Komentari 2

Oprez: Plaše ljude koronom i žele izvući osobne podatke

Posebno se naglašava da su se pojavile i lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH, a s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba.

Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara tzv. „vishing“ i „phishing“ uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba.  Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke, ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.

Posebno se naglašava da su se pojavile i lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH, a s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice, dok izgled navedene lažne poruke možete vidjeti u nastavku.

Iz policije mole građane da na navedene poruke ne odgovaraju, te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva i ne javljaju.

Najčitaniji članci