News

Komentari 1

Oprez prevara: Zovu starije i predstavljaju se kao policajci

Oprez prevara: Zovu starije i predstavljaju se kao policajci

Policija u Istri je rekla da su dobili niz prijava za pokušaje prevara pa pozivaju građane na oprez. Dali su i niz savjeta kako da se prijevare izbjegnu

Istarska je policija tijekom četvrtka dobila šest dojava građana da su nepoznati počinitelji, predstavljajući se kao policajci, tražili od žena starije dobi informacije o njihovim bankovnim računima. Počinitelji su ženama govorili da su žrtve krađe novca te su ih pokušali potaknuti da podignu sav novac u banci i predaju ih policijskim službenicima koje će poslati po novac. Ženama su čak nudili i zvanje taksija koji će ih odvesti do banke po novac.

Policija utvrđuje sve okolnosti, a građane upozoravaju da budu oprezni.

- Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao što je riječ u ovom slučaju – kao policijski službenici - objavila je PU istarska.

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:
ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute. 

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Također ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka.

Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

Najčitaniji članci