News

Komentari 19

'Oprezan pristup NATO-a, EU i SAD-a trenutno sprječava novi svjetski rat. Sankcije su važne'

'Oprezan pristup NATO-a, EU i SAD-a trenutno sprječava novi svjetski rat. Sankcije su važne'

U posljednjih nekoliko godina gradi se plinovod preko sjevernog Atlantika i to će nam za pet godina pružiti neovisnost o ruskim izvorima, poručio je u Beču čelnik poljske vlade

Čelnik poljske vlade Mateusz Morawiecki je danas održao radni sastanak s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Beču. Istaknuo je kako je jučer s Velikom Britanijom vodio razgovor i ukazao na važnost primjene sankcija prema Rusiji. To uključuje ''zatvaranje cijevi'' u pogledu ekonomskih tokova. Zamrzavanje ruskih tvrtki, računa i nekretnina u Europi koje su u vlasništvu ruskih poduzetnika te, kako Morawiecki tvrdi, prijatelja Vladimira Putina, od velike su važnosti.

Također je potvrdio kako Ukrajini neće biti isporučeni MiG-ovi. Ta odluka donesena je u dogovoru s NATO partnerima. Međutim nastavit će se isporučivati oprema za zaštitu što uključuje prsluke i kacige.

- Donedavno je bilo nezamislivo da može izbiti rat u centru Europe, sada u 21. stoljeću. Oprezan pristup EU, zemalja članica NATO-a i SAD-a trenutno sprječava svjetski rat – naglasio je Morawiecki.

Dodao je kako je neovisnost od ruskog plina i nafte ključna je za opstanak Europe zbog čega se radi na realizaciji plana nove rute dostave preko Atlantika.

- U posljednjih nekoliko godina gradi se plinovod preko sjevernog Atlantika i to će nam za pet godina pružiti neovisnost o ruskim izvorima – ističe šef poljske vlade.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Savezni kancelar Nehammer je zahvalio Poljskoj na pomoći u prihvatu ukrajinskih izbjeglica i obećao potporu, posebno na licu mjesta, u humanitarnom području. Iznad svega, istaknuo je, Ukrajini se mora brzo i nebirokratski pomoći oko trenutnih izazova. Dodao je kako je važno da se unutar gradova u Ukrajini izgrade sigurnosne zone gdje bi civili mogli naći sigurno utočište. 

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<