Obavijesti

News

Komentari 666

Pomilovala je čovjeka koji je oprostio dug njenom donatoru

Pomilovala je čovjeka koji je oprostio dug njenom donatoru
1

Danko Seiter, bivši član Uprave Karlovačke banke, osuđen je zbog opraštanja kredita poduzetniku Nikoli Hanželu, najvećem donatoru predsjedničke kampanje

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pomilovala je 25 ljudi. Jedan od njih je Danko Seiter, bivši član  Uprave Karlovačke banke, osuđen zbog opraštanja kredita poduzetniku Nikoli Hanželu, inače najvećem donatoru predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović, piše tportal.

Bivši čelnici Karlovačke banke, njih čak četvero, proglašeni su 2009. krivima na Županijskom sudu u Karlovcu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer su oprostili kredit karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić dobili su dvogodišnje zatvorske kazne dok je Ivan Butković osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora. Butković je u inkriminirano vrijeme bio direktor tvrtke KA-BAH u vlasništvu banke koja je preuzela i potom otpisala dug Obrtu Hanžel u vlasništvu Nikole Hanžela. Poduzetnik Hanžel oslobođen je u nedostatku dokaza da je pomagao direktorima banke da otpišu sporni kredit, ali mu je naloženo da vrati milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi. 

Nekoliko godina kasnije Hanžel će postati najveći pojedinačni donator Kolinde Grabar Kitarović u njezinoj predsjedničkoj kampanji. 

Pomilovan zbog zdravstvenih razloga

Predsjednik Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović objasnio je, kako je Danko Seiter pomilovan isključivo zbog zdravstvenih razloga predloženo da se Seiteru neizdržani dio polovice jednogodišnje kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom.

"Zatvoreniku Danku Seiteru, osuđenom za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na izrečenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, dodijeljeno je pomilovanje na način da se neizdržani dio izrečene kazne zatvora zamjenjuje uvjetnom osudom i neće se izvršiti ukoliko osuđenik u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo kazneno djelo. 

Ovdje je važno naglasiti kako je osuđenik izdržao polovicu izrečene kazne zatvora na koju je osuđen, te da je iz razloga isključivo zdravstvene prirode (tri stenta zbog infarkta i angine pectoris), predloženo da se neizdržani dio kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom. To  nikako ne znači i oslobođenje od iste. Dapače, izrečen je uvjetni rok od 2 godine što u konačnici rezultira produljenjem kazne te isto tako produljenjem pravnih posljedica osude. Time je, Predsjednica Republike Hrvatske u vršenju svoje ustavne ovlasti – dodjeli pomilovanja, prvenstveno vodila računa o potrebi zaštite interesa društva i pravne države, s ciljem ostvarenja pozitivne funkcije prava i postizanja pravičnosti. 

Također, od imenovanja članova Komisije za pomilovanja (14. srpnja 2015. godine) do kraja 2015. godine, Komisija je ukupno obradila 354 molbe za pomilovanje, od kojih je za 50 osuđenika predložila Predsjednici Republike dodjelu pomilovanja. 

Slijedom navedenog, želimo istaknuti kako Komisija u funkciji savjetodavnog tijela djeluje u sastavu renomiranih pravnih stručnjaka koji raspravljaju o molbama i predlažu dodjelu pomilovanja, dok konačna odluka Predsjednice Republike Hrvatske predstavlja diskrecijsku prerogativu utemeljenu isključivo na prijedlozima i pravilima struke, stoji u odgovoru koji je stigao iz Ureda predsjednice.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 666
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...