News

Komentari 1

Opskrba plinom u Njemačkoj još uvijek sigurna: 'Pomno pratimo situaciju, još uvijek smo sigurni'

Opskrba plinom u Njemačkoj još uvijek sigurna: 'Pomno pratimo situaciju, još uvijek smo sigurni'

Njemačko udruženje plinske industrije priopćilo je da će posljedice zatvaranja tranzitne točke u Ukrajini moći procijeniti tek nakon što utvrdi kako potez utječe na druge tokove

Opskrba plinom u Njemačkoj još je uvijek sigurna, priopćilo je u srijedu ministarstvo gospodarstva, nakon što je Ukrajina blokirala tranzit dijela ruskih isporuka prema Europi.

Kijev je u utorak najavio da će obustaviti ulaz ruskog plina preko tranzitne točke Sokhranivka, na trasi kojom u Europu stiže trećina ruskog plina, i dodao da će ga preusmjeriti na druge trase.

Ukrajina je za blokadu okrivila Moskvu, dodavši da tu trasu kontroliraju ruske snage. Ruski proizvođač plina Gazprom ne vidi pak razloga za blokadu, dodavši da trenutno nije jasno kako bi se spor mogao riješiti niti koliko bi blokada mogla trajati.

Ruski plin i dalje ulazi u Ukrajinu preko tranzitne točke u Sudzhi, a u Europu stiže i preko Poljske, plinovodom Yamal, i preko Baltičkog mora, plinovodom Sjeverni tok 1.

Njemačko ministarstvo gospodarstva objavilo je u srijedu da je opskrba još uvijek sigurna.

- Pomno pratimo situaciju, a prati je i krizni tim za plin i operateri plinovodne mreže. Opskrba u Njemačkoj još je uvijek sigurna - stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Njemačko udruženje plinske industrije priopćilo je da će posljedice zatvaranja tranzitne točke u Ukrajini moći procijeniti tek nakon što utvrdi kako potez utječe na druge tokove.

Njemačka je najveći europski potrošač prirodnog plina, a nabavlja ga, osim u Rusiji, i u Norveškoj, Nizozemskoj, Britaniji i Danskoj. Uvozi i ukapljeni prirodni plin (LNG) preko terminala u zapadnoeuropskim zemljama.

Nagli prekid isporuka ruskog plina mogao bi u Njemačkoj izazvati recesiju nalik onoj iz 2009. i 2020. godine, ako ne i goru, pokazalo je ovotjedno istraživanje instituta IMK.

Vlada u Berlinu pokušava u što kraćem roku izgraditi vlastite plutajuće LNG terminale, napuniti zalihe prije jeseni i utvrditi prioritete u distribuciji u slučaju krize, u europskom kontekstu, napominje Reuters.