Obavijesti

News

Komentari 176

Završio je sastanak: 'Za korak smo bliže tripartitnoj vladi...'

Završio je sastanak: 'Za korak smo bliže tripartitnoj vladi...'
10

Juro Martinović kazao je kako od sastanka u 19 sati, na koji dolaze čelnici stranaka, očekuje da daju odgovor na sporazum koji je u petak dao Most nezavisnih lista

VIDEO

Nakon sastanka Most i koalicija Hrvatska raste zadovoljni su sastankom stručnih timova i ističu da su se manje više usuglasili, dok pregovarači iz Domoljubne koalicije priznaju da ima "kamena spoticanja", ali ne otkrivaju o čemu je riječ. Na političkom sastanku koji slijedi u 19 sati Jozo Martinović iz Mosta kaže da se večeras neće znati ime mandatara.

VIDEO

- Smatram da je i ovaj sastanak jedan korak naprijed prema stvaranju tripartitne Vlade. Neće se večeras znati ime mandatara niti će se razgovarati o ministarstvima. To će kad se postigne eventualno sporazum o tripartitnoj Vladi, a nakon toga tehnologija koja je izložen u Esplanadi - rekao je.

Sporazum koji je ponudio Most ističe na tragu je njihove želje da se napravi tripartitna Vlada.

- Sva pitanja idu tako da se daje suglasnost za tripartitnu Vladu. Nacija očekuje rješenje, svi su nervozni i mi nećemo doprinositi stvaranju daljnje nervoze. Smatramo da se ta stvar mota riješiti do utorka i Most će učiniti sve da bude tako - izjavio je Martinović navodeći da Most neće dopustiti da se produžuje rok.

Nastavak pregovora u ponedjeljak

A razgovori stručnih timova se nastavljaju u ponedjeljak ujutro. Nakon sastanka Branko Grčić iz SDP-a rekao je da je sastanak prošao u raspravi o ključnim prioritetima u području poduzetništva te znanosti i obrazovanja.

VIDEO

- Mislim da smo tu manje više se sporazumjeli oko svih stvari. Nastavljamo razgovarati o drugim područjima a to je energetika, javna uprava i slične stvari koje još nismo odradili. Mislim da ćemo i o zdravstvu razgovarati i to je to. Posao ide dalje. Nema tu puno konfliktnih situacija ili spornih. Razgovarat ćemo i o konkretnim mjerama poput onog poreza na dividendu, ali to ne može biti prepreka suradnji - rekao je.

Ivana Maletić iz HDZ-a kazala je da su ovoga puta teme bile pravosuđe, poduzetništvo, obrazovanje i znanost, inovacije i nove tehnologije.

- Znamo gdje je Hrvatska sa svim tim, dakle jako puno posla jer Hrvatskoj trebaju potpuno novi razvojni modeli jer ništa što je trenutno ne može se nastavit i treba nam sve novo na drugačiji način i vrlo strateški dobro osmišljeno. Vidjet ćemo - rekla je.

Njezin stranački kolega Željko Reiner ustvrdio je da se donekle sve tri strane slažu.

- Postoji puno stvari u kojima nismo postigli baš potpuno suglasje. O tom ćemo kad završe pregovori. Ima više kamena spoticanja - poručio je Reiner.

VIDEO

Juro Martinović iz Mosta tvrdi pak da oko reformi nema nikakvih nesuglasja te da se slažu oko potrebnih reformi. Za neke reforme napominje morat će se mijenjati zakonski okviri, a negdje i ustavni okvir.

- To se može provoditi samo u Saboru koji će imati dvotrećinsku većinu - navodi.

Teme razgovora u subotu su kaže bile znanost i obrazovanje, pravosuđe, poduzetništvo i energetika koja još nije završena.

Na konstataciju novinara da su iz HDZ-a rekli da ima ''kamena spoticanja'' Martinović je rekao kako u to nije siguran.

- U dvorani u kojoj smo sjedili nije ih bilo - rekao je.

''Da nismo optimisti ne bi se sastajali i vikendom''

Druga runda tripartitnog sastanka između Mosta i Domoljubne koalicije i Koalicije Hrvatska raste pregovarači nisu bili pretjerano razgovorljivi. Na sastanak s dozom optimizma stigli su predstavnici Mosta i koalicije Hrvatska raste dok su pregovarači Domoljubne koalicije bili suzdržaniji. Na stolu su bile reforme vezane za poduzetništvo, energetiku, pravosuđe, znanost i obrazovanje.

- Da nismo optimisti, ne bi sve ovo radili i sastajali se čak i vikendom. To rade optimisti, a ne netko tko ne vjeruje u to - rekao je Robert Podolnjak iz Mosta.

Iako su reforme ranije bile na dnevnom redu, napominje, razlika je u tome što su sada sve tri strane zajedno za stolom. I njegova kolegica Ljubica Ambrušec je optimistična. Na pitanje hoće li se na sastanku odlučivati o podjelama ministarstava odgovara:

- Mislim da ne i da nije vrijeme za to, prije svega moramo odlučiti o mandataru da bismo vidjeli što ćemo s Vladom - rekla je Ambrušec.

Gordan Maras (SDP) samo je kratko poručio da su optimisti, dok njegov kolega Branko Grčić nije želio ništa nagađati. S obzirom da je na pregovore ispred lijevog bloka stigao i Milorad Pupovac (SDSS) kazao je da to samo znači da su "svi partneri uz njih". Iz HNS-a nitko nije došao na sastanak, ali su dali povjerenje Zoranu Milanoviću da razgovara u ime koalicije.

Željko Reiner (HDZ) poručio je tek da će se razgovarati o tehničkim stvarima i da su političke na redu u 19 sati.

- Sigurno ćemo se morati bar još jednom ili dva puta sastati jer ima značajnih tema još za raspravu - rekao je Reiner uoči sastanka u Mostu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...