News

Komentari 47

Optužen dvojac koji je novinarki prikliještio ruku u splitskoj crkvi

Optužen dvojac koji je novinarki prikliještio ruku u splitskoj crkvi

Mobitel joj je pao na pod unutar crkve, a kada ga je htjela podignuti 53-godišnjak joj je prepriječio put pa joj vratima prikliještio desnu ruku zbog čega je zadobila lakše tjelesne ozljede

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 53-godišnjaka i 21-godišnjaka zbog "prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari."

POGLEDAJTE VIDEO: Svećenik Delaš napao prisutne

Okrivljenike se tereti da su navedena kaznena djela počinili 12. travnja 2020. kad je novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković u prijenosu uživo mobitelom snimala javno okupljanje u splitskoj crkvi na Sirobuji u vrijeme kada su na snazi bile epidemiološke mjere i zabrana javnog okupljanja.

Tada se svećenik Josip Delaš oglušio na odredbe Nacionalnog stožera civilne zaštite i održao misu usprkos zabranama. Prije spornog događaja vikao je na policajce koji su na mjesto pristigli zbog dojave o javnom okupljanju, a kada je novinarka Šušak Živković idući put došla obavljati svoj posao 21-godišnji muškarac ju je snažno udario po ruci pa ju na silu izgurao iz crkve prigovarajući što snima misu.

Mobitel joj je pao na pod unutar crkve, a kada ga je htjela podignuti 53-godišnjak joj je prepriječio put pa joj vratima prikliještio desnu ruku zbog čega je zadobila lakše tjelesne ozljede.

Materijalna šteta iznosi 3000 kuna.

- Drugookrivljenika se tereti da je potom bacio navedeni mobitel na plato ispred crkve čime mobitel više nije bio u funkciji pa je novinarki prouzročio štetu u iznosu od najmanje tri tisuće kuna, a opisanim postupanjem okrivljenici su joj, tereti ih se, onemogućili daljnje medijsko izvještavanje. U optužnici je predloženo da sud u cijelosti oštećenici dosudi imovinskopravni zahtjev na način da drugookrivljenika obveže da joj isplati iznos od tri tisuće kuna u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude te je također predloženo da sud okrivljenicima produlji mjere opreza - stoji u priopćenju DORH-a.