Obavijesti

News

Komentari 3

Optuženi za palež vikendice Ortynskog tvrde: 'Nismo krivi'

Optuženi za palež vikendice Ortynskog tvrde: 'Nismo krivi'
6

Osijek: Zamjenik ravnateljice Uskoka Tonči Petković u uvodnom je govoru kazao da će tužiteljstvo dokazati da su okrivljenici počinili kaznena djela na način na koji je opisan u optužnici

VIDEO

Svih šestero okrivljenika optuženih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u petak su se, na početku suđenja na osječkom Županijskom sudu, izjasnili da se ne smatraju krivima za ovo kazneno djelo.

Za ovo nedjelo optužnicom Uskoka terete se Dragan Baković zvani "Bambur", Milan Bulat, Jasmina Huzanić, Mario Tolić, Zdenko Ivanković i Robert Flačer, dok je postupak razdvojen za Ivu Jerića.

Optužnica Bakovića tereti da je, od siječnja 2017. do svibnja 2018. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u "zajedničko djelovanje povezao" Bulata i Tolića, Jasminu Huzanić te najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikendice Radovana Ortynskog, u Postirama na otoku Braču.

Odgodili su ročište za palež vikendice Radovana Ortynskog
Odgodili su ročište za  palež vikendice Radovana Ortynskog

Kako bi ostvario plan Baković je s Bulatom, tvrdi Uskok, dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem zapale vikendicu te da Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi se, nakon paleža vikendice, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s Brača, a da četvrtookrivljeni Mario Tolić bude osoba koja će Bakovića izvijestiti o izvršenju nedjela.

Sukladno dogovoru, tvrdi tužteljstvo, Bulat i najmanje još jedan nepoznati počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog na kojoj je nastala šteta od preko 200 tisuća kuna.

Kako je pri paležu vikendice došlo do eksplozije u kojoj je Bulat teško ozlijeđen Baković je, po sumnjama tužiteljstva, u suradnji s ostalim okrivljenicima organizirao njegovu evakuaciju s Brača i liječenje u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Tonči Petković u uvodnom je govoru kazao da će tužiteljstvo dokazati da su okrivljenici počinili kaznena djela na način na koji je opisan u optužnici, što će potkrijepiti s više vrsta dokaza, snimljenom telefonskom i elektronskom komunikacijom okrivljenih, iskazima svjedoka te s nekoliko vještačenja.

Potvrđena optužnica za palež vikendice Radovana Ortynskog
Potvrđena optužnica za palež vikendice Radovana Ortynskog

Branitelji su u uvodnim govorima ustvrdili kako će osporavati činjenični opis i pravnu kvalifkikaciju kaznenih djela, odnosno da zločinačko udruženje nije ni postojalo i da je Bulat ovo kazneno djelo počinio sam, što je pojasnio u obrani tijekom istrage kada je iznio svoje motive i razloge.

Ističu kako je optužnica konstruirana na nezakonitim dokazima, da ovaj postupak obiluje čitavim nizom nepravilnosti koji utječu na pravo okrivljenika na obranu te da su stoga ranije opravdano zatražili prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu jer smatraju da sud nije nepristran.

Sudsko vijeće je na početku odbacilo zahtjev obrane za izuzećem predsjednika osječkog Županijskog suda te braniteljima uskratilo daljnje zahtjeve za izuzećem, ocijenivši kako je ovo već četvrti zatjev za izuzećem i da se time želi opstruirati i nepotrebno odugovlačiti postupak.

Ortynskom zapalili vikendicu: Optužili sedmoricu u Osijeku
Ortynskom zapalili vikendicu: Optužili sedmoricu u Osijeku

Suđenje se nastavlja pregledavanjem dokumentacije, a novo ročište zakazano je za 29. listopada.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag