News

Komentari 29

Optuženom za silovanje pasa iz Zagreba sudit će u odsutnosti

Optuženom za silovanje pasa iz Zagreba sudit će u odsutnosti

Ivor I. (45) radi u Europskom parlamentu i živi u Belgiji, a već godinama ignorira hrvatsko pravosuđe koje ga tereti za seksualno zlostavljanje životinja

Bjegunac s tjeralice Ivor I. (45) optužen je da je seksualno zlostavljao svoja dva psa i dijelio zoofilske sklonosti na internetu s istomišljenicima. Sud je sada odlučio da će mu se suditi u odsutnosti jer već godinama ignorira hrvatsko pravosuđe. Odluku je donijelo tročlano vijeće Općinskog suda u Zagrebu s obzirom na to da za taj predmet 21. rujna ove godine nastupa zastara. U slučaju da se do jeseni donese prvostupanjska presuda postupak se produljuje na još dvije godine, prenosi Jutarnji List.

Podsjetimo, policija je 2015. godine upala u stan Ivora I. (45) na Knežiji gdje su zatekli dva izmučena i izgladnjela psa, s vidljivim ožiljcima i 111 CD-ova i DVD-ova sa snimkama i fotografijama silovanja koje je nad njima provodio. Tad je završio u istražnom pritvoru.

Optužnica protiv Ivora podignuta je još krajem 2016., a od 2017. godine ne dolazi na ročišta. Na sudu se nije pojavio ni 16. ožujka, kao ni njegov branitelj Boris Vinčić. 

Ivor I. je ranije tražio da suđenje bude zatvoreno za javnost, no to mu nije odobreno. Nakon toga se ispričavao medicinskom dokumentacijom navodeći da se liječi od depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja te da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari. Sud je tijekom 2019. naložio vještačenje te dokumentacije kako bi se utvrdila njegova raspravna sposobnost, a vještak je zaključio da je optuženi raspravno sposoban. Unatoč tome, on se i dalje nije pojavljivao na sudu. 

Ivor I. je inače zaposlen u Europskom parlamentu, otkud su ga ispričali za raspravu 16. veljače, jer je navodno bio bolestan i nije dolazio na posao. Ivor je za to trebao dostaviti sudu medicinsku dokumentaciju kojom to dokazuje, no nije to učinio.

U Zagrebu je i dalje prijavljen na adresi u centru grada, no od veljače 2019. ne živi tamo, već u Belgiji na MUP-u nepoznatoj adresi.