Obavijesti

News

Komentari 126

Opustošena Titova vila Izvor: Jeziva slika nekadašnje raskoši

Opustošena Titova vila Izvor: Jeziva slika nekadašnje raskoši
17

STARI SJAJ ZA 370 MIL. KN U cijelom zdanju jedino je cijela i netaknuta u dvorištu ostala pseća kućica. Vila je prije gotovo 10 godina službeno postala državno vlasništvo, no nitko za nju ne brine

VIDEO

Zavjese koje njiše propuh na razbijenim prozorima, polomljeni komadi namještaja nekad faraonske raskoši, žice koje vise iz uništenih zidova, razbijene i raznesene mramorne stube koje su nekad krasile velebno stubište, današnja je jezovita slika rezidencijalnog kompleksa u kojemu je nekad odmarao Josip Broz Tito. 

POGLEDAJTE GALERIJU

44
| Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Prolazeći kroz sablasno praznu ličku šumu kraj Saborskog, najdužeg hrvatskog sela, stižemo ravno u srce 6500 “kvadrata” okamenjenog carstva koje zaboravljeno leži na samom rubu litice. 

Odškrinuvši teška hrastova vrata vile Izvor, koju su od 1948. do 1953. gradili politički zatvorenici, zapuhnuo nas je hladan jezovit dah zamrla vremena. Zeleni kamen od kojeg je sagrađena dopremali su sa zagrebačke gore Medvednice. Ispod vile napravljen je tunel za bijeg, koji je vodio do druge strane brda. Prostranim dvoranama nekada se orio smijeh, ples i pjesma s danas ukradena klavira.

Kovali su se tajni planovi o unaprjeđenju Jugoslavije. Širila se jeka udaraca čunjeva iz kuglane, miris novih kartaških špilova i kubanskih cigara s biljarskih stolova. U lijevom krilu trokatnice bile su Titove osobne odaje s liftom, gdje se danas strop urušava od prokišnjavanja. Drvene terase sada 'krase' napukle daske, a hodnik obložen hrastovom lamperijom propao je pod batovima lopova.

Krade tko što stige, a u cijelom zdanju jedino je cijela i netaknuta u dvorištu ostala pseća kućica

Vila je prije gotovo 10 godina službeno postala državno vlasništvo, no nitko za nju ne brine. 

Vraćanje impresivna zdanja u prvobitno stanje stajalo bi oko 370 milijuna kuna. U funkciji je bila do kraja ‘80-ih, a u Domovinskom ratu njome su se služili pobunjeni lički Srbi. Iza njih je ostala pustoš. U kući blizu vile do prije nekoliko mjeseci živjela je starica. Ona je kao djevojka Titu nosila cvijeće, a nakon njegove smrti branila ju je od “grabežljivaca”. Hodajući vilom, još se osjeća dašak vremena u kojem je blistala.

POČETAK GRADNJE: 1948. 
ZAVRŠETAK GRADNJE: 1953.
POVRŠINA: 6500 m2
NADMORSKA VISINA:  720 m
ZA ADAPTACIJU TREBA: 370 mil. kn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...