Obavijesti

News

Komentari 0

Opustošio je sve pred sobom: Uragan Dorian ide na Floridu

Opustošio je sve pred sobom: Uragan Dorian ide na Floridu
3

Uragan se nalazi na više od 150 km istočno od Fort Piercea, na Floridi, prema kojoj se kreće smanjenom brzinom od 7 km/h. Meteorolozi ipak upozoravaju da je i dalje opasan

Uragan Dorian, koji je oslabio na oluju druge kategorije, sporo se u utorak kretao prema Floridi nakon što je usmrtio nekoliko osoba i opustošio arhipelag Bahama, gdje su tisuće stanovnika izgubile svoje domove.

Pokretanje videa ...

Otoci Abaco i Grand Bahama, na koje se Dorian obrušio, u utorak ujutro su još bili velikim dijelom odsječeni od svijeta.

Prve fotografije s društvenih mreža pokazuju obim katastrofe, stabla palmi su bez lišća, porušene su kuće, a olupine automobila plutaju morem i čine tužan prizor toliko različit od uobičajenog rajskog prizora s razglednica Bahama.

Foto i video: Scene uništenja nakon čudovišnog uragana...
Foto i video: Scene uništenja nakon čudovišnog uragana...

Govoreći o povijesnoj tragediji, premijer arhipelaga Hubert Minnis je u ponedjeljak potvrdio smrt najmanje pet osoba na malom arhipelagu otoka Abaca, dok je ministar unutrašnjih poslova Bahama Marvin Dames dodao da će broj žrtava neizbježno porasti.

Prema procjeni UN-a od utorka najmanje 61.000 osoba na Bahamima treba pomoć. Crveni križ je u ponedjeljak ocijenio da je oko 13.000 kuća oštećeno ili uništeno na otocima Abaco i Grand Bahama.

Kada je pogodio Bahame uragan Dorian je bio maksimalne 5. kategorije, ali je nakon tog oslabio u oluju druge kategorije, s vjetrovima koji pušu do 175 km/h, prema posljednjim podacima američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC).

Na Bahamima pet mrtvih, u SAD-u je počela evakuacija
Na Bahamima pet mrtvih, u SAD-u je počela evakuacija

Uragan se nalazi na više od 150 km istočno od Fort Piercea, na Floridi, prema kojoj se kreće smanjenom brzinom od 7 km/h.

Meteorolozi ipak upozoravaju da je i dalje opasan i da mu oni ne mogu točno predvidjeti putanju.

Do srijede navečer bi se trebao "opasno približiti" Floridi i zatim krenuti prema Georgiji, Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Više milijuna ljudi je naložena evakuacija s obala zahvaćenih regija.

Iako središte Doriana možda ne zahvati kopno, vlasti upozoravaju stanovnike na opasnosti od naglih plima i poplava.

(abe)