Obavijesti

News

Komentari 2

Orban: 'Mađarska je napustila rusku banku nakon što su je američke sankcije uništile'

Orban: 'Mađarska je napustila rusku banku nakon što su je američke sankcije uništile'

SAD nije odustao od toga da sve gura u „ratni savez“, čemu se Mađarska, koja ne naoružava Ukrajinu, protivi, rekao je Orban

VIDEO

Mađarska je ovaj tjedan napustila rusku banku sa sjedištem u Budimpešti nakon što su je američke sankcije „uništile“, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodavši da će Mađarska nastaviti poštivati sankcije, ali i govoriti protiv njih.

Orban je za državni radio rekao da su Sjedinjene Države važan saveznik Mađarske, no da Washington i Budimpešta imaju različit pogled na rat u Ukrajini.

SAD nije odustao od toga da sve gura u „ratni savez“, čemu se Mađarska, koja ne naoružava Ukrajinu, protivi, rekao je Orban.

Njegova vlada je u četvrtak najavila da napušta banku IIP za koju tvrdi da financira razvojne projekte u istočnoj Europi te da je svoje sjedište 2019. prebacila iz Budimpešte u Moskvu.

Austrija će produljiti kontrole na slovenskoj i mađarskoj granici
Austrija će produljiti kontrole na slovenskoj i mađarskoj granici

Rusija je najveći dioničar te banke, a slijedi ju Mađarska. Nekoliko istaknutih mađarskih dužnosnika sjedilo je u u njenoj upravi, a druge zemlje srednje i istočne Europe prekinule su odnose s bankom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SAD je ovaj tjedan uveo nove sankcije za tu banku, uključujući i protiv tri vodeća dužnosnika, dva Rusa i Mađara. Washington je pozvao Mađarsku da prekine odnose s tom „mutnom platformom pod kontrolom Kremlja“.

Orban je rekao da će Mađarska poštivati sankcije, čak i ako ih ne podržava.

„Nikad se nismo slagali sa sankcijama, no ne sporimo tuđa prava, uključujući i SAD-a, da uvode sankcije“, kazao je.

Mađarska policija pronašla 17 migranata u kamionu: 'Samo brza intervencija ih je spasila'
Mađarska policija pronašla 17 migranata u kamionu: 'Samo brza intervencija ih je spasila'

"Od izbijanja rata bilo je jasno da su se mogućnosti banke (IIB) sužavale, a sada kada su je Amerikanci stavili pod sankcije, oni su je zapravo uništili."

Mađarska je članica NATO-a i protivi se ruskoj invaziji na Ukrajinu, no nacionalistički premijer Orban godinama njeguje bliske odnose s Rusijom i suzdržava se od kritiziranja predsjednika Vladimira Putina.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona pogoršali su se proteklih mjeseci zbog mađarskog odugovlačenja ratifikacije ulaska Švedske i Finske u NATO. Finska se savezu ipak pridružila ovaj mjesec, ali kandidatura Švedske je još uvijek na čekanju zbog odobrenja Mađarske i Turske. Iako je Orban kritizirao sankcije Rusiji, njegova vlada nije blokirala mjere EU-a.

U četvrtak je britanski Guardian izvijestio da dvostranačka grupacija u američkom Kongresu priprema daljnje američke sankcije koje bi bile usmjerene na vodeće mađarske političke ličnosti povezane s Orbanovom vladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...