News

Komentari 112

Orban opet provocira i svojata pola Hrvatske: Na spomeniku piše 'Rijeka-mađarsko more'

Orban opet provocira i svojata pola Hrvatske: Na spomeniku piše 'Rijeka-mađarsko more'

Viktor Orban na Facebooku je objavio video s nedavnog otvaranja spomenika posvećenom 4. lipnju 1920., a na videu se, između ostalog, jasno vidi ploča s natpisom 'Rijeka – mađarsko more' koja je dio tog spomenika. ..

Mađarski premijer Viktor Orban na Facebooku je objavio video s nedavnog otvaranja spomenika posvećenom 4. lipnju 1920., a na videu se, između ostalog, jasno vidi ploča s natpisom 'Rijeka – mađarsko more' koja je dio tog spomenika.

Mnogi Mađari 4. lipnja 1920. smatraju jednim od najmračnijih datuma u svojoj povijesti jer je toga dana, nedugo nakon kraja Prvog svjetskog rata, u palači Trianon u Versaillesu potpisan sporazum kojim je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjen mađarski teritorij.

Mađarska je kao dio poražene Austro-Ugarske morala predati dvije trećine svog teritorija i polovicu svog multietničkog stanovništva. Orban je nakon preuzimanja vlasti 2010. pokrenuo nametljivu “nacionalnu politiku” kojoj je cilj jedinstvo Mađara nakon onoga što on smatra “komadanjem” zemlje.

Najčitaniji članci