Obavijesti

News

Komentari 49

Sprema se povijesni potez: Ako Orban pokuša blokirati pomoć Ukrajini, aktivirat će članak 7?!

Sprema se povijesni potez: Ako Orban pokuša blokirati  pomoć Ukrajini, aktivirat će članak 7?!

Postoji jedna izreka u Mađarskoj kad stvari ne idu dobro 'To je pod dupetom žabe'. A stvari ne bi išle dobro kad bi Viktor Orban pokušao spriječiti odobrenje pomoći Ukrajini, piše Politico

VIDEO

Sljedeći tjedan je sastanak europskih čelnika i glasanje o pomoći Ukrajini koja ulazi i treću godinu rata s Rusijom. Radi se o 50 milijardi eura pomoći Ukrajini što bi bila i poruka Putinu da napadnuta zemlja ima jednoglasnu potporu zapadnih saveznika. 

Postoji jedna izreka u Mađarskoj kad stvari ne idu dobro 'To je pod dupetom žabe'. A stvari ne bi išle dobro kad bi Viktor Orban pokušao spriječiti odobrenje pomoći Ukrajini, piše Politico.

Europski diplomati, tvrdi taj portal, dali su signale Orbanu da su spremni na takozvani članak 7., odnosno izbacivanje Budimpešte iz procesa glasanja.

- Ta opcija je stvarna. Izreka 'pod dupetom žabe' najbolje opisuje povjerenje između Orbana i drugih europskih čelnika -  rekao je za Politico jedan visoki dužnosnik EU kojeg nisu imenovali.

Orban je, podsjetimo, u prosincu blokirao napore EU da pošalje pomoć Ukrajini. Tada je rekao da je spreman maknuti veto ako EU deblokira veto na pomoć Mađarskoj, sankcije koje je nametnula zbog kršenja vladavine prava u toj zemlji.

VIDEO Misterij okružuje pad ruskog aviona. Ukrajina: Rusija laže, u mrtvačnici je pet tijela!
VIDEO Misterij okružuje pad ruskog aviona. Ukrajina: Rusija laže, u mrtvačnici je pet tijela!

Što piše u članku 7?

Člankom 7. Ugovora o Europskoj uniji dopušta se mogućnost suspenzije prava članstva u Europskoj uniji (EU-u) (kao što su prava glasovanja u Vijeću Europske unije) ako zemlja teško i trajno krši načela na kojima se temelji EU i koja su definirana u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji (poštovanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina). Ipak, obveze članstva te države i dalje su obvezujuće. U skladu s člankom 7., na prijedlog jedne trećine država članica EU-a, Europske komisije ili Europskog parlamenta, Vijeće, odlučujući većinom od četiri petine svojih članova uz prethodnu suglasnost Parlamenta, može utvrditi da postoji očita opasnost da država članica teško prekrši ta temeljna načela i uputiti joj odgovarajuće preporuke. Člankom 354. Ugovora o funkcioniranju Europske unije propisuju se postupci glasovanja koje će primjenjivati glavne institucije EU-a kada se država članica suoči s primjenom članka 7. Država u pitanju ne sudjeluje u glasovanju. Ne uzima se u obzir pri izračunavanju jedne trećine država potrebne za prijedlog ili četiri petine potrebne za većinu. Za pristanak Parlamenta potrebna je dvotrećinska većina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu