Obavijesti

News

Komentari 10

Orepić upozorio: Radikalizacija nas čini nepravednim društvo

Orepić upozorio: Radikalizacija nas čini nepravednim društvo
1

Na tiskovnu konferenciju stigao je obučen gornji dio nogometnog dresa kao potpora našoj reprezentaciji, ali kao i poruka onima koji sport koriste kao poligon za radikalizaciju društva

VIDEO

Radikalizacija nas čini nepravednim i nepoželjnim društvom, a još Platon je rekao da svako nepravedno društvo živi do 50 godina, šo znači da nam nije ostalo puno vremena za reakciju, poručio je nezavisni zastupnik Vlaho Orepić u Saboru.

Pozvao je sve kojima je dosta takvog stanja da zajedno s njime budu inicijatori novih politika, no te politike nije definirao. Ipak napominje su veće ekonomske slobode prvi nužan korak na putu prema deradikalizaciji društva.

- Potrebno je konkretnim političkim odlukama institucionalno urediti Hrvatsku kao zemlju ekonomskih sloboda. Ne postoji bolja ni snažnija demografska mjera od isplativosti rada i znanja u životnom prostoru. Ovih 27 godina je predugo razdoblje srušenih ideala, svi koji tako doživljavate Hrvatsku angažirajte se i budimo inicijatori novih politika - poziva Orepić napominjući da nas podjele ne vode nikuda.

Na tiskovnu konferenciju stigao je obučen gornji dio nogometnog dresa kao potpora našoj reprezentaciji, ali kao i poruka onima koji sport koriste kao poligon za radikalizaciju društva. 

- Prvenstveno mislim na ideološki i svaki drugi ekstremizam i nazadnjaštvo koje nas sramoti na svakom koraku, zatim na sve podjele, koje se svjesno potenciraju i nerijetko potiču mržnju. Mislim i na klijentelističko održavanje ovisnosti gospodarstva i egzistencije građana o politici i političarima. Mislim na konkretan problem koje cijelo naše društvo drži u grču da bi došli i održali se na političkoj sceni upravo oni zbog čije smo pameti, velikog domoljublja i vjere tu gdje jesmo – ustvrdio je Orepić. 

Upozorio je kako se više donosimo propise za koje ne znao kako će se odraziti na život građana, optuženici bježe preko granica, sudovi oslobađaju ubojice jer su iz ugledne obitelji, a neke zbog sinkope dok društvo ne reagira kad se branitelj ubije jer nema gdje živjeti ili nema posla. 

Nezavisni Marko Vučetić upozorio je da radikalne politike pogoduju nastajanju ovih patologija. 

- Zato treba promijeniti ovu paradigmu političke svijesti – ustvrdio je Vučetić. 

Naveo je i kako radikalizacija društva pridonosi stvaranju tri kolektiva. Prvi je navodi kolektiv kolektivnih egoista, što odgovara političarima okupljenima isključivo oko vlastitog ostvarenja i cilja te stvaranja vlastitog životnog prostora koji će mu političko djelovanje omogućiti. Upozorio je da takve politike nisu iskrene jer nisu usmjerene prema građanima. Drugi kolektiv je, nastavlja, korektiv siromaha, a tu pripadaju svi koji su isključeni iz društvenog i materijalnog dobra. Treći kolektiv je kolektiv onih koji promatraju, a ne sudjeluju, to su oni umorni od politika, ali ne žele stvarati nove službene politike.

- Ova paradigma deradikalizacije društva nije ništa drugo nego paradigma u kojoj ćemo razrušiti ova tri kolektiva i kojim ćemo formirati jednu novu politiku, a to je politika integriranja, razvoja i zaborava svih radikalnih odnosa i diskursa – poručio je Vučetić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava