Obavijesti

News

Komentari 203

Orešković: Danas me ruše zbog SOA-e i arbitraže za Ina-MOL

Orešković: Danas me ruše zbog SOA-e i arbitraže za Ina-MOL
1

Kad je riječ o odsutnosti volje za suradnju, odbacujem to. Pokušavao sam komunicirati s Karamarkom. On je, nažalost, moje pozive na razgovor odbacivao, rekao je Orešković

VIDEO

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković odbacio je u srijedu u Saboru navode iz HDZ-ova prijedloga njegova opoziva da je zloupotrijebio obavještajni aparat te ustvrdio kako je pravi razlog inicijative da ga se smijeni to što je odbio na čelnu dužnost u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) imenovati ljude za koje je smatrao da ne udovoljavaju zakonskim uvjetima za tu funkciju.

- Zahvaljujem se svim zastupnicima na povjerenju kako bi mogao preuzeti ovu časnu dužnost. Nažalost, umjesto da raspravljamo o pozitivnim rezultatima, raspravljamo o prijedlogu za mojim opozivom. Optužbe koje su izrečene protiv mene su teške i moja je dužnost i obveza da se kao predsjednik Vlade očitujem. Sve optužbe su lažne i neosnovane. Nikada se u povijesti hrvatske demokracije nije dogodilo da vladajuća većina pokrene opoziv premijera kojeg su izabrali, rekao je na početku svojeg obraćanja u Saboru premijer Tihomir Orešković. 

- Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od onog što je navedeno. Optužba da želim uvesti kancelarsku diktaturu je toliko apsurdna da je neću komentirati. Drugo, da sam vršio pritisak na obavještajne službe. Problem je što nisam pogledao pritisku da na čelno mjesto SOA-e stavim one koji nisu ispunjavali uvjete za taj posao. Odluku o imenovanju Markića donio sam s predsjednicom i donesena je u najboljem interesu RH. Dosadašnji rad gospodina Markića pokazuje da nisam pogriješio. Svi kontakti bili su u okvirima zakonskih ovlasti. Zbog navedenog postao sam prepreka. Nije tajna da se moji stavovi oko Ine, LNG-a i energetskog sektora razlikuju od stavova nekih ljudi u Vladi. Borio sam se da zaštitim naše vitalne nacionalne interese. Duboko sam svjestan važnosti Ine za našu ekonomiju. Što se tiče traženja ostavki potpredsjednika Vlade, to sam učinio jer je neizvjesnost koja je proizlazila mogućeg sukoba interesa Karamarka bila preveliki teret. Kad je riječ o odsutnosti volje za suradnju, odbacujem to. Pokušavao sam komunicirati s Karamarkom. On je, nažalost, moje pozive na razgovor odbacivao. Nije pokazivao nikakav interes za gospodarske teme i reforme - rekao je Orešković.

Osvrnuo se na investicije koje je dogovorio u Hrvatskoj te kako je posjetio upravo ono područje iz kojeg se najviše iseljavaju stanovnici, Slavoniju.

- Neshvatljiva mi je teza da se nisam bavio gospodarstvom. Podsjećam da sam se na početku mandata posjetio Austriju, gdje sam se sastao s investitorima koji su mi rekli da se prvi put sastaju s premijerom Hrvatske - rekao je Orešković te nastavio nabrajati što je još sve učinio kao predsjednik Vlade po pitanju poboljšanja gospodarstva.

- Ovo su samo neki primjeri da se konkretno radilo. Pokazao sam da su svi navedeni razlozi za moj opoziv neosnovani. Pravi razlog mog rušenja je nastavak arbitraže Ina-MOL, a to nekome nije odgovaralo. Pokušao sam to spriječiti i to je moja jedina krivnja. Ponosan sam na sve što sam napravio kao predsjednik Vlade. Zahvaljujem se Domoljubnoj koaliciji i Mostu na podršci. Poštovani zastupnici, na vama je da odlučite zaslužuje li ova Vlada rušenje. Neka dragi Bog čuva Hrvatsku!- poručio je za kraj Orešković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.