Obavijesti

News

Komentari 66

Orešković i Rimac neće skupa raditi: Odlazi iz radne skupine

Orešković i Rimac neće skupa raditi: Odlazi iz radne skupine
2

Sada kada je umjesto nje imenovana nova predsjednica, Orešković je poručila da više neće sudjelovati u radnoj skupini. Orešković je poručila i da je Rimac pažljivo saslušala sve stručne prijedloge

VIDEO

Razvoju pravnog područja oko sukoba interesa planiram pridonijeti na drugi način. Poručila je to Dalija Orešković, bivša čelnica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ona je bila članica radne skupine koja je pripremala izmjene zakona, a koju vodi državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac (HDZ). Rimac je to isto povjerenstvo kaznilo, a još se vodi jedan postupak. Ministar uprave Lovro Kuščević je rekao da su Rimac i Orešković dobitna kombinacija.

Orešković objašnjava da je ona bila članica skupine po funkciji predsjednice povjerenstva. Sada kada je umjesto nje imenovana nova predsjednica, Orešković je poručila da više neće sudjelovati u radnoj skupini. Orešković je poručila i da je Rimac pažljivo saslušala sve stručne prijedloge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U nastavku donosimo cijelo očitovanje Dalije Orešković:

"U razdoblju u kojem sam obnašala dužnost predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, bila sam članica svih Radnih skupina koje su bile osnivane od strane Ministarstva uprave kao nadležnog tijela za pripremanje izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Naime prva Radna skupina sazvana je za vrijeme ministra Arsena Bauka, zatim se o izmjenama razmišljalo i za vrijeme ministrice Jurlina Alibegović, Nova Radna skupina sastala se i za vrijeme mandata ministra Ivana Kovačića, s vrlo ambicioznim namjerama u opsegu i sadržaju intervencija u Zakon. U svim tim Radnim skupinama, pa tako i u ovoj zadnjoj, sazvano od strane ministra Lovre Kuščevića, bila sam član s obzirom na obnašanje dužnosti predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kako bi se iskustva i znanja koja proizlaze iz prakse u primjeni Zakona, iskoristila u boljem normativnom uređenju ovog pravnog područja. U tom svojstvu, kao član Radne skupine zastupala sam prijedloge onih rješenja koja predstavljaju i odražavaju usuglašene stavove i promišljanja čitavog saziva, dakle zajedničke stavove i prijedloge svih ostalih članova Povjerenstva, kao kolektivnog tijela, odnosno Povjerenstva kao institucije, a ne svoja osobna. Mišljenja sam kako je moje članstvo u Radnoj skupini proizlazilo iz obnašanja dužnosti predsjednice Povjerenstva te da je prestankom obnašanja te dužnosti, prestala postojati i osnova na temelju koje sam bila član Radne skupine.

U odnosu na Josipu Rimac ističem kako niti Povjerenstvo, niti ostali članovi Radne skupine, nisu mogli utjecati na odabir osobe koja će tu Radnu skupinu u ime, i ispred Ministarstva uprave voditi, niti bi to bilo primjereno. Osobno smatram da se oni razlozi koji se ovih dana u javnosti spominju kao kompromitirajući u odnosu na Josipu Rimac kada obavlja zadaće voditelja Radne skupine, više manje podjednako mogu odnositi i na samo obnašanje dužnosti državne tajnice u Ministarstvu uprave. Riječ je o političkom dojmu, za kojeg odgovara politička stranka čiji je ona član.

Činjenica je da je protiv Josipe Rimac Povjerenstvo vodilo više postupaka. U jednom je donijeta odluka o nepokretanju, s obzirom da su se sporne okolnosti dogodile u razdoblju prije stupanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa (2011) na snagu. U jednom je zbog povrede obveze podnošenja izvješća o imovinskom stanju dužnosnici Josipi Rimac Povjerenstvo izreklo sankciju, a jedan postupak koji se također odnosi na imovinsku karticu i nadalje je u tijeku. Ističem da povreda obveze pravovremenog podnošenja imovinske kartice, kao i povreda pravilnog i potpunog prikazivanja podataka o imovinskom stanju, predstavlja povredu određenih administrativnih pravila, a ne situaciju sukoba interesa u užem smislu definicije ovog pojma.

U razdoblju u kojem dužnost Ministra uprave obnaša Lovro Kuščević, održana su, po mom sjećanju, dva sastanka Radne skupine. Prvom je predsjedao ministar Lovro Kušćević, s time da je na njemu prisustvovala i Josipa Rimac. Na tom sastanku Ministarstvo uprave je izložilo svoj plan opsega izmjena Zakona, koje su se u bitnom svodile na jasno propisivanje podataka iz imovinskih kartica koje podlijeću javnoj objavi te izmjenu pravila iz kojih je proizlazilo da član uprave jednog trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu, ne može prije proteka roka od dvanaest mjeseci od dana prestanka obnašanja te dužnosti, postati član uprave drugog trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu. Spomenuto je kako je namjera da se takve, manje izmjene, usvoje u što kraćem roku, po mogućnosti do kraja 2017. godine, a da se sveobuhvatnije izmjene Zakona provedu kasnije. Tada sam istaknula, možda čak i malo oštrijim tonom, kako takav način izmjena Zakona šalje pogrešnu poruku građanima, s obzirom na Strategiju suzbijanja korupcije i prateći Akcijski plan, čija je jedna od usvojenih mjera bila i proširenje kruga dužnosnika u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. 

Poruka je očito bila primljena i prihvaćena jer je na sljedećem Radnom sastanku, kojeg je vodila Josipa Rimac, Povjerenstvo dobilo priliku predložiti i šire intervencije u Zakon. Na tom drugom sastanku pričalo se puno. Ispred Povjerenstva isticali smo iskustva iz prakse koja se odnose na lokalne dužnosnike kao i na članove predstavničkih tijela na lokalnoj i regionalnoj razini (članove općinskih i gradskih vijeća te članove županijskih skupština) koji nisu obuhvaćeni nadležnošću Povjerenstva no učestalo se pojavljuju situacije u kojima se nalaze u spornim situacijama. S obzirom da Josipa Rimac ima iskustvo u obnašanju dužnosti na lokalnoj razini, stekla sam dojam da je taj drugi sastanak protekao u bitno drugačijem tonu, puno konstruktivnije. Josipa Rimac je pokazala da nas uistinu sluša, ujedno se i sama afirmativno izražavala o prijedlozima koje smo iznosili, s obzirom da joj je tematika, kao bivšoj gradonačelnici bila dobro poznata. Krajem godine, u ime Povjerenstva, upućen je Ministarstvu uprave sažeti prikaz opsega izmjena Zakona za koje se Povjerenstvo zalaže već prilikom prvih (manjih) izmjena Zakona, s time da će se sve daljnje sveobuhvatnije izmjene provoditi kasnije.

Tijekom jučerašnjeg dana, od jutra pa do poslijepodnevnih vijesti, bitno se izmijenio sadržaj izjava ministra Lovre Kuščevića u odnosu na moje članstvo u Radnoj skupini, od izjave ćemo u Radnoj skupini Josipa Rimac i ja zajedno biti "dobitna kombinacija" pa do izjave kako mi je ministar uputio poziv ili ponudu da I nadalje sudjelujem u Radnoj skupini kao fizička osoba. Nisam zaprimila takvu ponudu. Daljnjem razvoju pravnog područja sukoba interesa namjeravam pridonijeti na neki drugi način, a u okviru Radne skupine, prepuštam članovima novog Povjerenstva da iskažu svoje vizije i znanje", kaže Dalija Orešković.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a