Obavijesti

News

Komentari 71

'Odluka o uvjetima službenih putovanja izrazito populistička'

'Odluka o uvjetima službenih putovanja izrazito populistička'
7

Ministrica Jurlina Alibegović predstavila je odluku o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, letova i ostalog kako bi se ekonomičnije trošio novac, no kolegici Šikić ta je odluka nepotrebna

VIDEO

Vlada odlukom o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, kroz više restrikcija želi urediti korištenje proračunskog novca. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović poručila je tek ako je želja ovime "ojačati namjensko, ekonomično i učinkovito korištenje proračunskog novca".

Ministrica rada Nada Šikić jedina se javila za raspravu. 
- Mislim da je ova odluka izrazito populistička i nepotrebna - ustvrdila je Šikić navodeći da je unatoč tom svom stavu tu odluku potpisala. 

Navedenom odlukom Vlade kod korištenja službenih mobitela uvodi limite s obzirom da su pozivi između korisnika službenih mobitela besplatni, kao i na to da čelnik tijela može na temelju pisanog zahtjeva odobriti korištenje mobitela iznad limitiranog iznosa ako su u pitanju službene potrebe. Mjesečni limiti za državne dužnosnike II. i III. skupine iznosit će 400 kuna, a do sada nisu imali. Toj skupini pripadaju predstojnik Ureda premijera, zamjenik glavnog tajnika Vlade, zamjenici ministara, ravnatelji policije, carinske i porezne uprave, kao i glasnogovornica Vlade. Limit za državne dužnosnike s 400 kuna srezani su na 150. Korištenje zrakoplovnih linija bit će moguće samo za službene potrebe temeljem naloga za službeni put, što do sada nije bilo propisano, a uvodi se i obveza uređivanja korištenja sredstava reprezentacije internim aktom.

Kod službenih putovanja uvode se limiti na kategoriju smještaja koja ne smije biti viša od hotela s 4 zvjezdice, s tim da čelnik tijela može na temelju obrazloženog pisanog zahtjeva neposrednog korisnika odobriti smještaj više kategorije, ako je to neophodno za obavljanje zadataka. Poslovne kreditne kartice moći će koristiti samo državni dužnosnici isključivo za službene potrebe, a ograničava se i korištenje službenog automobila sa službenim vozačem, dok će se upravljanje voznim parkom standardizirati kroz izradu smjernica. Ministri će tako moći koristiti službeni automobil srednje klase sa ili bez službenog vozača, a dužnosnici II. i III. skupine automobil srednje ili niže klase, sa ili bez službenog vozača isključivo za službene potrebe.

Smjernice će Vlada usvojiti zaključkom, a njima će se odrediti klasa vozila, preporučena kilometraža po godini, objedinjeno upravljanje vozilima, način korištenja vozila u praksi i drugo, s obzirom na to da se radi o vrlo visokim sredstvima i prostoru za uštede u ekonomskom i ekološkom smislu.ž

Orešković: Reforme se možda neće svidjeti svima

Na početku sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković izvijestio je da im je plan u ovoj godini donijeti 238 zakona.

- Ima puno posla, to je svima jasno. Već smo krenuli, ali treba ubrzati proces - rekao je premijer.

Naveo je i da je u utorak imao peti sastanak sa socijalnim partnerima koji je kaže bio uspješan te da su imali otvoreni dijalog. Izvijestio je da je na sastanku socijalne partnere upoznao s planom reformi koje se planiraju odraditi i prije nego su one predstavljene na Vladi. Orešković je kazao kako su sindikati predložili dodatne reforme koje će, kaže, uključiti u nacionalni program reformi. Najavio je da će idući tjedan biti prezentiran nacionalni program reformi, koji će do kraja mjeseca biti predan Europskoj komisiji. 

- Možda se te reforme neće sviđati svima, ali ovaj program je fer. Svi shvaćamo u kojem smo stanju - poručio je premijer Orešković. 

Mljekarima 27,6 milijuna kuna pomoći

Vlada je donijela odluku o privremenoj izvanrednoj pomoći mljekarima u ukupnom iznosu od 27,6 milijuna kuna. Riječ je o novcu koji je osiguran u jednakim iznosima iz državnog proračuna te iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi. Ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je da će pomoć biti isplaćena najkasnije do 30. lipnja ove godine. Iznos potpore po grlu utvrdit će se naknadno. 

Iako je na Zavodu na zapošljavanje više od 276.000 nezaposlenih Vlada je odlučila kako ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj iznosi 3120 dozvola, a od toga je 800 već izdanih dozvola koje se trebaju produžiti. Najviše radnika traži se u brodogradnji, a potom slijedi graditeljstvo, promet, turizam i ugostiteljstvo. Ministrica rada Nada Šikić izvijestila je da je to privremena mjera. Naime, upozorila je da Zavod za zapošljavanje nije razvio proaktivnu politiku da bi u ovoj sezoni zadovoljili potrebe za privremenim radnicima u turizmu i graditeljstvu. To planira promijeniti za iduću godinu, a planiraju se i bilateralni sporazume s zemljama koje nisu EU.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."