News

Komentari 222

Ministar Ostojić: Sve je jasno, splitska Parada će biti na Rivi

Ministar Ostojić: Sve je jasno, splitska Parada će biti na Rivi

Organizatori Povorke ponosa ne žele program završiti na Prokurativama. Kažu kako Pride može zabraniti samo policija, a da Grad Split stvara negativnu atmosferu

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je na Facebooku kako će splitski Pride biti na Rivi kako je i najavljivano. Isto je ranije rekla i glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj objasnivši da je policija dobila prijavu javnog skupa na Rivi i sukladno tome se ponašaju.

- Ne čeka se nikakva odluka policije. Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske jasno kaže koju prijavu imaju i kako će policija osigurati javno okupljanje. Za mene je policijsko priopćenje jasno. Trasa se ne mijenja kao ni mjesto javnog okupljanja, napisao je Ostojić na svom Facebook profilu.

Na Facebooku se oglasio i ministar uprave Arsen Bauk, koji je jasno dao do znanja na čijoj će strani biti 9. lipnja.

- Dvadeset godina nakon međunarodnog priznanja, sedamnaest godina nakon završetka rata, petnaest godina nakon mirne reintegracije i godinu dana prije ulaska u EU u Hrvatskoj oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise. Riva!, napisao je Bauk.

Organizatori: Pride ostaje na Rivi kako smo i ranije planirali

Budući je Grad Split odluku o promjeni trase Parade ponosa 2012. donio bez dogovora s policijom, organizatori se pripremaju održati središnji program na Rivi, kao što su i planirali. Oglušiti će se na odluku gradskih čelnika da 9. lipnja program završe na Prokurativama. 

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, uskraćivanje Rive nazvala je "izravnom diskriminacijom zbog spolne orijentacije" koje je Grad utemeljio na prigovorima udruga građana s homofobnim stavovima.

Jure Šundov, zamjenik splitskog gradonačelnika, nije želio to komentirati  

- Sve smo o tome rekli u svom priopćenju, ako bude potrebno sazvati ćemo konferenciju za novinare – poručio je Šundov.

Iz Grada Splita odbili su navesti tko su članovi Radne skupine koja je odlučila da se Parada s Rive preseli na Prokurative.

Organizatori nastavljaju s pripremama, a kažu kako su svoj dolazak na Split pride 2012. najavili predstavnici Europskog parlamenta, Europske komisije, ambasada Francuske, Nizozemske, Velike Britanije i Nizozemske. Dolazak su im potvrdili i ministri Vesna Pusić, Ranko Ostojić i Arsen Bauk.

- Pride će biti na Rivi kao što smo planirali. Može ga zabraniti samo policija, ukoliko ne može osigurati skup. Pravo na javno okupljanje ne može se kršiti jer to traži marginalna grupa - poručila je Sanja Juras iz lezbijske grupe Kontra, koji uz udruge Iskorak i Domine organiziraju paradu.

Ako Grad bude inzistirao na promjeni rute, najavljuju tužbu.

- Grad stvara negativnu atmosferu, to treba prestati! Naime, lani smo u više navrata tražili da uklone grafite koji potiču na diskriminaciju, a neki još stoje. Ove godine atmosfera pred Pride je još gora – kazala je  Juras.

Najčitaniji članci