Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
178 komentara

Organizira se prosvjed protiv počasnog doktorata Bandiću

Poziv svim doktorandima, studentima i profesorima sveučilišta u Zagrebu da se suprotstave braku Milana Bandića i sramotnog rektora Borasa, napisao je doktorand Stjepan Perko u pozivu na prosvjed

Foto: Facebook
178 komentara

Sveučilište u Zagrebu dobilo je od Muzičke akademije prijedlog da se gospodinu Bandiću dodijeli počasni doktorat. Oni su ga široko obrazložili i u srijedu će u redovitoj proceduri na sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o tome dati svoje mišljenje.

Tako je rektor Damir Boras komentirao doktorat koji se spremaju dodijeliti zagrebačkom gradonačelniku. Doktorat mu se dodjeljuje jer Muzička akademija u središtu grada dobila novu zgradu, čime je riješen problem nedostatka prostora koji ih je mučio godinama.

Milan Bandić gotovo dva desetljeća vodi glavni grad Hrvatske, stručnjak je za općenarodnu obranu, političar i odnedavno bagerist, a sad će biti i doktor.

A on je rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu prije tri godine dodijelio Nagradu Grada Zagreba. Priča o Bandiću i počasnom doktoratu prvi se put prijavila prije godinu dana. Prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Bandiću stigao je na Sveučilište u petak iz uprave Akademije te ga je potpisao dekan Dalibor Cikojević.

Riječ je o redovnom prijedlogu koji obrazlaže zasluge zagrebačkoga gradonačelnika za razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

- Mi smo ga proučili i vidjeli da je potpuno legitiman - istaknuo je Boras dodavši će konačnu odluku donijeti Senat na temelju izvješća povjerenstva. Ako je nova zgrada Akademije razlog prijedloga počasnog doktorata, Bandića je teoretski za počasni doktorat mogao predložiti i Prometni fakultet jer su pod njegovom kapom obnovili tisuću kilometara cesta. Mogao bi ga predložiti i Arhitektonski fakultet jer su pod Bandićem niknule zgrade poput Muzeja suvremene umjetnosti i čuvene fontane nasuprot Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Reakcije na prijedlog Muzičke akademije nisu izostale. Bivši predsjednik Ivo Josipović kaže da bi bio nepošten kad bi prešutio da je Bandić riješio 100-godišnji problem koji je mučio Akademiju. Ivica Puljak iz stranke Pametno otvorenim pismo moli članove Senata da nađu tračak akademskog digniteta i ne dodijele gradonačelniku doktorat.

Mnogi osuđuju prijedlog Muzičke akademije da se Bandića nagradi počasnim doktoratom, a među njima je doktorand koji je organizirao prosvjed za 26. ožujka u 11:55 sati na Trgu Republike Hrvatske pod nazivom 'STOP Nasilju nad Sveučilištem! #sramimse'

PRIJEDLOG MUZIČKE AKADEMIJE Sveučilište u Zagrebu dodijelit će Bandiću počasni doktorat?

Organizator prosvjeda je Stjepan Perko, doktorand na zagrebačkom Sveučilištu, koji je najavu prosvjeda objavio na Facebooku. 

- Poziv svim doktorandima, studentima i profesorima sveučilišta u Zagrebu da se suprotstave braku Milana Bandića i sramotnog rektora Borasa. Nakon Dragana Čovića, Sveučilište novim 'nečasnim' doktorom osuđuje tisuće onih koji će se osjećati sramotno zbog svog rada i pripadajuće titule. Ovo Sveučilište je sramota! Rektor Boras, kojemu nije problematično prekrajati uvjete natječaja za vlastitu poziciju je najsramotniji Rektor u povijesti našeg Sveučilišta. Između svih, osam počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu su dobitnici Nobelove nagrade - napisao je. 

Titulu dobio i Nikola Tesla

Redom je riječ o velikanima Lavoslavu Ružički (1940.), Vladimiru Prelogu (1952.), Nielsu Booru (1958.), Robertu Robinsonu (1960.), Werneru Heiselbergu (1969.), Doroty Crowfood Hodkin (1969.), Jeanu Daussetu (1986.), Linusu Paulingu (1988.) i Albertu Fertu (2008.).

Zagreb: Svečano otvorenje kavane Kavkaz SENAT RAZMATRA PRIJEDLOG Boras o počasnom doktoratu Bandiću: Nije to neuobičajeno

Ujedno, naglašava Perko, prestižnu titulu dobio je i 'naš najveći um Nikola Tesla'.

- Ja kao doktorand na Sveučilištu izražavam najdublju sramotu što sam na doktorskom studiju Sveučilišta koje ima za narav mogućnost da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska. Pozivam sve doktorande, studente, profesore i javnost na okupljanje ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu! Pokažimo da nas ima - zaključio je Perak i dodao hashtag #sramimse na kraju.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message