News

Komentari 1

'Oružje kojim je ubijen voditelj nuklearnog programa ima logo izraelskog proizvođača'

'Oružje kojim je ubijen voditelj nuklearnog programa ima logo izraelskog proizvođača'

Nakon što je ubijen navodni voditelj iranskog nuklearnog programa, Mohsen Fakhrizadeh, ponovno su se podigle tenzije između Irana i Izraela jer oružje koje je korišteno ima izraelski logo i specifikacije

U ubojstvu iranskog znanstvenika i navodnog voditelja nuklearnog programa, Mohsen Fakhrizadeha, sumnjiči se Izrael i iranska oporbena skupina, izvještava Reuters.

Stariji iranski službenik potvrdio je to u ponedjeljak, a iranski Press TV izvijestio je da je korišteno oružje napravljeno u Izraelu. 

 - Oružje nađeno na mjestu terorističkog napada na sebi ima logo izraelske vojne industrije i njihove specifikacije - rekao je neimenovani izvor za Press TV. 

Izraelski ministar obavještajnih službi Eli Cohen rekao je novinarima da ne zna tko je odgovoran za Fakhrizadehovo ubojstvo. Iran od prvog trenutka vjeruje da je to bio Izrael jer je izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, znanstvenika još prošle godine proglasio odgovornim za tajni nuklearni program. Ubijen je na cesti nedaleko od Teherana.

 - Ovo je bio jako kompliciran atentat izvršen oružjem na daljinsko upravljanje. Imamo neke dokaze ali smo sigurno da je umiješana militantna iranska skupina Monafeghin uz zionistički režim Izraela i Mossad - rekao je Ali Shamkhani, tajnik iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Monafeghin je naziv za Nacionalno vijeće otpora u Iranu, blok opozicijskih organizacija koje pokušavaju maknuti šijitske muslimane s vlasti u Iranu. U kratkoj izjavi su odbacili bilo kakvu povezanost s ubojstvom. 

Tenzije između Teherana i Jeruzalema

Iranski ministar obrane je obećao da će se osvetiti Izraelu za Fakhrizadehovo ubojstvo, no Izrael se ne boji odmazde.

 - Imamo obavještajnu nadmoć u regiji, spremni smo za odmazdu i pojačali smo pritisak tamo gdje je to potrebno - rekao je Cohen.

S druge strane, iranske novine Kayhan daily, čijeg urednika bira iranski Vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei, objavile su članak u kojem pozivaju na napad na izraelski lučki grad Haifu ako se pokaže da je Izrael zaista imao ulogu u ubojstvu.

 

Najčitaniji članci