Obavijesti

News

Komentari 0

Osam mrtvih, 23 ozlijeđenih u napadu na ljetovalište u Iraku

Osam mrtvih, 23 ozlijeđenih u napadu na ljetovalište u Iraku

Osam turista je poginulo, a još 23 osobe su ranjene u turskom napadu na planinsko odmaralište u sjevernoj iračkoj pokrajini Dohuk, objavili su u srijedu irački državni mediji

VIDEO

"Žestoka topnička vatra" pogodilo je odmaralište u Zakhu, gradu na granici između iračkog Kurdistana i Turske, objavila je državna TV.

Među žrtvama su i djeca, uključujući jednogodišnje dijete, rekao je kurdski ministar zdravstva dodajući da su sve žrtve umrle prije nego što su stigle u bolnicu.

Mustafa Aala (24), koji je bio u odmaralištu s prijateljem kada se dogodio napad, posvjedočio je o topničkim udarima i strašnim scenama napada.

Šest raketa palo u blizini rafineriji nafte u Erbilu u Iraku
Šest raketa palo u blizini rafineriji nafte u Erbilu u Iraku

"Povukli smo ogradu koja je bila oko vodopada. Pogledali smo iznutra, vidio sam djecu kako leže na zemlji.... To je prizor koji nikad u životu nisam vidio", dodao je Aala.

Tursko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da su se dvojica militanata kurdske PKK predala na turskoj sigurnosnoj točki na graničnom prijelazu Habur s Irakom, koji se nalazi oko 10 km od Zakhoa, ali nije spomenulo napad.

Turska redovito izvodi zračne napade u sjevernom Iraku i poslala je komandose da podrže njezinu dugotrajnu kampanju u Iraku i Siriji protiv militanata kurdskog PKK-a i sirijskih kurdskih YPG milicija. Ankara oboje smatra terorističkim skupinama.

PKK je digao oružje protiv turske države 1984.

Raketiran glavni grad iračkog Kurdistana, nema žrtava
Raketiran glavni grad iračkog Kurdistana, nema žrtava

Više od 40.000 ljudi ubijeno je u sukobu koji je u prošlosti bio uglavnom usmjeren na jugoistočnu Tursku, gdje je PKK želio stvoriti etničku domovinu.

Glavni izaslanik Ujedinjenih naroda za Irak osudio je napad od srijede u izjavi objavljenoj na Twitteru i pozvao na istragu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je odbacilo odgovornost za napad i priopćilo kako je protiv napada na civile te da maksimalno nastoji izbjeći civilne žrtve u svojim protuterorističkim operacijama.

Sjedinjene Države priopćile su pak kako nadgledaju situaciju nakon topničkih udara u iračkom Dohuku.

Na redovitoj konferenciji za medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price kazao je kako je američka pozicija da vojna operacija u Iraku treba poštivati suverenitet i teritorijalni integritet te da treba "osigurati zaštitu civila".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe