Obavijesti

News

Komentari 3

Osigurati novac za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama

Osigurati novac za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama
1

Ako djeca s teškoćama nisu prioritet ove Vlade, što jest, upitala se Glasovac, prozivajući resorno Ministarstvo znanosti da je u proteklih sto dana bilo samo generator problema i afera

VIDEO

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac upozorila je u četvrtak na probleme s kojima se suočavaju udruge koje osiguravaju pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama, te pozvala Vladu da za pomoćnike osigura plaće.

Ako se nešto ne učini u idućih pet dana, djeca s teškoćama u razvoju ostat će bez pomoćnika, jer Ministarstvo znanosti nije osiguralo isplatu plaća za prosinac, a ukoliko se takvo stanje ponovi i u siječnju i veljači, udruge će već 1. veljače morati otpuštati pomoćnike u nastavi, pa će djeca ostati bez njih, upozorila je Glasovac nakon saborske stanke koju je zatražilo više klubova.

Zastupnica tumači kako se sve to događa jer Vlada još nije donijela uredbu o rasporedu lutrijskih sredstva, iz kojih se financiraju pomoćnici u nastavi.

 Ako djeca s teškoćama nisu prioritet ove Vlade, što jest, upitala se Glasovac, prozivajući resorno Ministarstvo znanosti da je u proteklih sto dana bilo samo generator problema i afera. "Dok ne bude kasno, ima još par dana, molim Vladu da presječe ovaj šok, nevjericu i strah koji vlada kod roditelja, asistenata, udruga, da osigura plaće za pomoćnike u nastavi djeci s teškoćama. Ne možemo žmiriti na ovakve stvari, molim vas učinite nešto u iduća 24 sata", poručila je Glasovac.

Hrg: Lakše se kandidirati za predsjednika države, nego za 500 kuna

Branko Hrg (Klub HDS/HSLS/ HDSSB) upozorio je na opsežnu dokumentaciju koja se traži od udruga kad se prijavljuju na natječaje za "određena sredstva", što mnoge odbija od prijava na natječaj za dodjelu sredstava.

"Dolazimo u suludu situaciju, lakše se kandidirati za predsjednika države, jer treba manje potvrda i obrazaca nego za neka sredstva od 500 kuna u nekoj općini s proračunom od milijun kuna, ustvrdio je Hrg.

Takvu situaciju pripisuje Zakon o udrugama iz 2014. i na temelju njega godinu kasnije donijeta Uredba o financiranju udruga. Ta uredba ubija rad udruga u lokalnim sredinama, ljudi odustaju od angažmana, jer ne žele skupljati deseteke obrazaca i potvrda, upozorio je Hrg te od Vlade zatražio da "pod hitno" revidira Uredbu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava