News

Komentari 34

Osječki KBC o smrti dviju beba: 'Borili smo se danima, ali nismo im uspjeli spasiti živote...'

Osječki KBC o smrti dviju beba: 'Borili smo se danima, ali nismo im uspjeli spasiti živote...'

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego poručio je u nedjelju kako je jučerašnji dan bio jedan od najtežih od početka pandemije s obzirom da je umrlo devet ljudi, među kojima i dvije prerano rođene bebe

Riječ je o blizanačkoj trudnoći koja je bila dovršena u 28. tjednu zbog komplikacija u trudnoći. Sama ta činjenica je dovoljna da se mogu razviti dodatne komplikacije kod tako rano rođene djece. Kod njih je dokazan i covid što je dodatno pridonijelo ovakvom ishodu“ rekao je Krunoslav Šego.

POGLEDAJTE VIDEO - Popunjeni kapaciteti KB Dubrava:

Dodao je kako se oni u KBC-u u ovom trenutku nalaze, prema  svim pokazateljima, na vrhuncu trećeg vala pandemije.

- Imamo 111 hospitaliziranih bolesnika, od toga 32 na respiratoru. To je nešto manje nego što smo imali u drugom valu i tome je vjerojatno pridonijela i činjenica da je veliki broj osoba prebolio koronu, dio je i cijepljen, ali brojke su i dalje jako velike. Bilježimo isto što i drugi bolnički centri, a to je da se radi o nižoj starosnoj dobi bolesnika kod kojih se komplikacije razvijaju nešto brže - naglasio je.

Na pitanje kako je moguće da kod tek rođene djece bude pozitivan nalaz na koronavirus Šego je rekao da se ili radi o zarazi neposredno nakon poroda, ili, što je vjerojatnije, u prijenosu virusa preko posteljice što nije ništa neuobičajeno. U KBC-u do sada nije bilo takvih slučajeva, ali u svijetu je zabilježeno takvih slučajeva, dodao je.

Šegu su novinari pitali i bi li takav ishod s bebama bio i da nije bilo covida-19, uz ostale komplikacije.

- To ne mogu tvrditi, ali vrlo vjerojatno je covid značajno pridonio ovakvom  ishodu. No radi se o djeci vrlo niske porođajne mase, nešto malo više od tisuću grama, što je samo po sebi izuzetno rizično. Kad je riječ o ovoj djeci, borba medicinskog tima je trajala nekoliko dana, ali nažalost ishod je loš - zaključio je Šego.

Najčitaniji članci