Obavijesti

News

Komentari 96

Osječkim učenicima podijelili su upitnik o vojnoj evidenciji

Učenici svih srednjih škola u Osijeku, oni muške populacije koji su rođeni 1999. godine, dobili su od svojih profesora upitnik za uvođenje u vojnu evidenciju izdan od Ministarstva obrane

VIDEO

Učenici svih srednjih škola u Osijeku, oni muške populacije koji su rođeni 1999. godine, dobili su od svojih profesora upitnik za uvođenje u vojnu evidenciju izdan od Ministarstva obrane RH. Upitnik im je podijeljen tijekom nastave, javlja N1.

"Došla je nastavnica i pozvala sve dečke koji su rođeni 1999. da izađu sa nastave. Iz velike koverte vadila je te upitnike u čijem zaglavlju je pisalo da su iz Ministarstva obrane. Morali smo popuniti upitnik svojim podacima, imenom i prezimenom, OIB-om, adresom stanovanja, a jedno od pitanja je bilo da li ćemo nakon srednje škole nastaviti školovanje te da li želimo dobrovoljno služiti vojni rok. Na to se odgovara sa da ili ne. Nisu nam rekli što znači taj  upitnik i kamo ga dostavljaju. Meni je tata rekao da ćemo vjerojatno morati služiti vojni rok u trajanju od mjesec dana ili tri mjeseca", kazao je jedan od učenika iz srednje Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas u Osijeku.

On je popunio upitnik iako mu prethodno nitko nije objasnio o čemu se radi i zašto to ispunjava. I generacija učenika prije njega, ona od prošle godine, morala je ispuniti sličan upitnik.

"Nama su prošle godine u školi podijelili pozive da se u roku od par dana moramo javiti u Ured za obranu u Osijeku. Otišao sam tamo i isto sam morao ispuniti upitnik", kaže 19-godišnji mladić koji je protekle godine pohađao Elektrotehničku i prometnu školu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitnike Ministarstva obrane danas su ispunjavali i u drugim osječkim srednjim školama.

"Koliko je meni poznato, to je uobičajena praksa već proteklih 7-8 godina. Naši učenici svake godinu dobiju te upitnike za ispuniti. Oni ih na ništa ne obvezuju, uostalom imaju  priliku sami napisati žele li služiti vojni rok ili ne. Ti upitnici nisu vezani za trenutne rasprave o uvođenju redovnog vojnog roka", kazao je jedan od profesora u osječkoj srednjoj školi.

MORH: Maloljetnici u srednjim školama se ne anketiraju za vojni rok

Ministarstvo obrane (MORH) opovrgnulo je u četvrtak navečer da se maloljetnici u srednjim školama anketiraju za vojni rok.

MORH je istaknuo kako nije točno da se maloljetnici u srednjim školama anketiraju za vojni rok te da nema saznanja na koji način je predmetni upitnik došao u osječku srednju školu.

Naime, riječ je o upitniku koji se popunjava prilikom upisa u vojnu evidenciju, a koji se uz poziv za upis u vojnu evidenciju dostavlja na kućne adrese osobama koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a sve prema evidenciji MUP-a. Popunjeni upitnici mogu se poslati poštom ili se mogu osobno predati u Područnim odsjecima za poslove obrane koji su pozive i upućivali, navodi u priopćenju Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Podsjeća da je riječ o zakonskoj obvezi, koja proizlazi iz odredbi Zakona o obrani („Narodne novine“ broj: 73/13, 75/15 i 27/16) te Pravilnika o načinu vođenja vojne evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze („Narodne novine“ 114/14). Upis u vojnu evidenciju redovno se obavlja svake godine, po propisanoj proceduri, a Ministarstvo obrane također o navedenom svake godine informira javnost na svojim web stranicama. 

Upis u vojnu evidenciju 2017. godine planirano je provesti tijekom ožujka i travnja, stoji na kraju priopćenja iz MORH-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda