Obavijesti

News

Komentari 3

Oslobodili Britance optužene za rušenje kipa trgovca robljem

Oslobodili Britance optužene za rušenje kipa trgovca robljem

Trojica i žena stari od 21 do 36 godina priznali su sudjelovanje u počinjenju, ali su nijekali njegovu nezakonitost i rekli da nisu krivi u tom predmetu bremenitom simbolima na tragu pokreta Crnački životi vrijede

VIDEO

Četvero optuženih za izazivanje materijalne štete nakon rušenja kipa britanskog trgovca robljem Edwarda Colstonea u Bristolu, u Engleskoj, tijekom prosvjeda u lipnju 2020., oslobođeno je krivnje u srijedu po odluci britanskog suda.

Na izlasku iz sudnice optužena Rhian Graham je zahvalila svim sudionicima prosvjeda u lipnju 2020. "u ime jednakosti". "Jedno sigurno znamo, Colston nas ne zastupa", rekla je, dodajući da je "sretna" zbog odluke suda.

Četvero optuženika nosilo je u sudnici majicu koju je osmislio ulični umjetnik Banksy, rođen u Bristolu, kako bi im pružio potporu.

Dana 7. lipnja 2020. taj kip koji je godinama bio predmet spora u Bristolu, na zapadu Engleske, srušen je i bačen u rijeku Avon koja teče kroz taj grad, na prosvjedima nakon pogibije Georgea Floyda, crnca kojeg je u Sjedinjenim Državama krajem svibnja ubio policajac bjelac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šteta je procijenjena na gotovo 4.700 eura.

"Istina je da optuženike nije trebalo kazneno goniti", rekao je Raj Chada, odvjetnik optuženog Jakea Skusea, "sramota je da bristolska gradska uprava nije uklonila kip trgovca robljem Edwarda Colstona koji je toliko vrijeđao stanovnike Bristola i da su zatim dopustili kazneni progon".

Edward Colston se obogatio trgovinom robljem. Između 1672. i 1689. prodao je sto tisuća robova iz zapadne Afrike na Karibima i u Americi, a poslije je tim novcem financirao razvoj Bristola, zbog čega je dugo uživao ugled filantropa.

Pokret Crnački životi vrijede usmjerio je u Velikoj Britaniji pozornost na kolonijalnu prošlost zemlje.

Više istaknutih britanskih organizacija poput Engleske banke i Lloydsa, koji su osiguravali brodove kojima su se prevozili robovi, ispričali su se, a neke mjesne vlasti, poput londonskog Cityja, odlučile su ukloniti kipove povezane s ropstvom.

U Bristolu su preimenovane dvije škole i dvorana za priredbe koje su nosile Colstoneovo ime.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...