Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oslobodili dr. Diklića: Nije kriv za smrt desetero pacijenata...

Diklića je odvjetništvo teretilo za čak 12 kaznenih djela, među ostalima i za smrt čak 10 pacijenata. Sutkinja Općinskog suda u Bjelovaru je presudila da nije bilo dovoljno dokaza...

Davor Špehar/PIXSELL
Foto: Davor Špehar/PIXSELL
70 komentara

Ova oslobađajuća, nepravomoćna presuda kod mene nije izazvala nikakav trijumfalizam i smireno čekam da sutkinja napiše obrazloženje presude, kratko je za 24sata izjavio Davorin Diklić, bjelovarski kirurg i nekadašnji ravnatelj bjelovarske Opće bolnice nakon maratonskog suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost i rezultiralo nepravomoćnom oslobađajućom presudom koju je sutkinja Ivanka Zeman u četvrtak usmeno objavila na Općinskom sudu u Bjelovaru.

U svom kratkom usmenom obrazloženju sutkinja je navela kako nije bilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Diklića je odvjetništvo teretilo za čak 12 kaznenih djela, od kojih da je kriv za smrt čak 10 pacijenata. Nakon 50-tak rasprava, saslušanja velikog broja svjedoka i analize brojnih vještaka, dovršeno je suđenje koje se rasteglo na godinu i pol dana. Stoga uz Diklića s nestrpljenjem obrazloženje očekuju i obitelji pokojnika na kojima se temeljila golema optužnica.

Prema riječima glasnogovornice Sandre Knok – Čanić ovakvim raspletom najmanje je zadovoljno Općinsko državno odvjetništvo te je najavila žalbu čim dobije presudu u pisanom obliku. O žalbi će se izjasniti Županijski sud koji može potvrditi oslobađajuću presudu, čime ona postaje pravomoćna ili ju ukinuti i vratiti na ponovni postupak. 

Podsjećamo, odvjetništvo je prije sedam godina pokrenulo postupak protiv dr. Diklića, koji je neko kraće vrijeme proveo i u pritvoru. Teretili su ga da je od 2003. do kraja 2009. godine kao liječnik 'primjenjivao očito nepodobna sredstva i načine liječenja te uopće nesavjesno postupao tako da je zbog njegovih liječničkih pogrešaka kod dvoje ljudi teško narušeno zdravlje, a u deset je slučajeva prouzročena smrt'. Uz zatvorsku kaznu odvjetništvo je tražilo da se Dikliću uzme licenca i zabrani rad u kirurgiji na 10 godina. Diklić se nakon doktorske specijalizacije vratio u bjelovarsku Opću bolnicu gdje je sve vrijeme zaposlen kao glavni abdominalni kirurg. 

Ivan Koščević (52) iz Velikog Grđevca kraj Bjelovara, nakon prometne nesreće 2004. godine završio je u bjelovarskoj Općoj bolnici, među ostalim zbog vanjskog prijeloma lijeve noge. U to vrijeme Diklić je bio v.d. ravnatelja bolnice i šef kirurgije. Zbog komplikacija nakon operacije u Bjelovaru te dva pokušaja spašavanja noge u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici, Koščeviću su ipak morali amputirati nogu.

Pravomoćnom sudskom presudom bjelovarska Opća bolnica morala mu je isplatiti 366.000 kuna sa zateznim kamatama i Koščević je dobio doživotnu mjesečnu rentu od 900 kuna.

Protiv Diklića je tužbu digla i Ružica Crnov (47) iz Bjelovara zbog smrti supruga nakon rutinske operacije čira na želucu.

Možda vas zanima i ovo:
Message