Obavijesti

News

Komentari 46

Osnovan "liberalni Most": Mi želimo ukinuti porez na plaće!

Osnovan "liberalni Most": Mi želimo ukinuti porez na plaće!
7

Predsjednik nove stranke Fokus je Davor Nađi koji je nedavno napustio HNS iako su ga vidjeli kao novog predsjednika te stranke. U njoj su i drugi nezavisni, liberalni lokalni čelnici, redom političari mlade generacije

VIDEO

Hrvaska je dobila 169. stranku na svom malom političkom nebu. A posebnost ove je da je svojevrsni liberalniji, lijevi Most. Osnovana je stranka Fokus u kojoj su okupljeni dosad nezavisni gradonačelnici, načelnici, ali i oni koji su primjerice izašli iz HNS-a nezadovoljni njihovom politikom. Priključili su se i poduzetnici, a stranka je sastavljena od mlađe generacije političara.


Kao što je Most okupio pod jednu konzervativnu platformu nezavisne lokalne čelnike, tako je sad Fokus okupio one liberalne.
Kako su priopćili nakon osnivačke skupštine u subotu, bit će usmjereni na smanjivanje poreza, regulacije, broja zaposlenih u državnoj administraciji, ali i na prilagodbe klimatskim promjenama. Tako bi primjerice, ukinuli porez na dohodak, smanjili broj zaposlenih u državnoj administraciji 20 posto, a ukinuli porez na reinvestiranu i zadržanu dobit, dok bi stopu tog poreza smanjili na 15 posto. Definirali su se kao stranka političkog centra, a žele transparentnije vođenje zemlje kako bi bila konkurentnija.

Predsjednika Fokusa je Davor Nađi, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, zamjenik predsjednika Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac, a za potpredsjednika stranke Dario Vrbaslija, predsjednik Gradskog vijeća Slatine. Nađi i Gulam su napustili nedavno HNS.
U priopćenju stoji i da su u Upravni odbor stranke su još izabrani Dario Zurovec (gradonačelnik Svete Nedelje), Hrvoje Košćec (gradonačelnik Sv. Ivana Zeline), Nenad Panian (gradonačelnik Dugog Sela), Marko Magdić (načelnik općine Križ), Mario Budišćak (poduzetnik i glazbenik iz Klinča Sela), Darko Zver (poduzetnik iz Čakovca) te Gabrijel Deak (potpredsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje).


- FOKUS je stranka centra koja će zagovarati produktivnost u našem društvu, boriti se za smanjenje poreznog i regulatornog rasterećenja građana i poduzetnika te za manju državnu administraciju i pravovremenu prilagodbu klimatskim promjenama. S obzirom da je državni proračun u posljednje 4 godine narastao za 30-ak milijardi kuna, a prihodi od poreza na dohodak su se kretali uglavnom oko 12 milijardi kuna, onda je očito da se porez na dohodak već i moglo ukinuti da se htjelo. Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit bi zasigurno povećalo investicije i otvorilo nova, bolje plaćena radna mjesta. Smanjenje broja zaposlenih za 20% u državnoj administraciji bi kreiralo direktne uštede od oko 6 milijardi kuna uz dodatne uštede za građane i poduzetnike u vidu ukidanja nepotrebnih administrativnih procesa – rekao je predsjednik Davor Nađi.

Njegov zamjenik Ivan Gulam je istaknuo je i da će se zalagati za održiviji turizam.
- Smanjenje poreznog opterećenja i raznih parafiskalnih nameta nešto je za što sam se oduvijek zalagao, a to smo dokazali i kroz vođenju naše općine. Naš fokus biti će na rasterećenju gospodarstva što vjerujem može riješiti i dijelom demografske probleme Hrvatske. Kroz našu stranku, ali i kao član Odbora regija EU zalagati ću se za održiviji turizam kroz osiguravanje posebnih sredstava EU za naše gradove i općine. Na taj način želimo odgovoriti i na rastuće klimatske promjene, a pogotovo zaštititi od poplava našu obalu. Došlo je vrijeme u Hrvatskoj da mlada i obrazovana generacija političara pokaže da se država može i drugačije voditi – istaknuo je zamjenik predsjednika Ivan Gulam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.