News

Komentari 26

Ostaju u Petrinji: Opet otvaraju fast food, kupili su i kontejner

Ostaju u Petrinji: Opet otvaraju fast food, kupili su i kontejner

Nabavili su ugostiteljski kontejner koji je posebno za njih napravljen, velik je 7×3,5 kvadratnih metara koji sadrži i WC za goste, a stiže i terasa

Malo kome bi danas u ovakvoj,razrušenoj Petrinji gdje se ne vidi početak rušenja oštećenog središta a kamoli obnova i izgradnja novog palo na pamet uložiti svoj novac u nastavak započetog biznisa. Ali, postoje takvi ljudi. Bračni par Nuhi: Mihaela i Liridon su prije nekoliko godina otvorili Fast food “Lili” u središtu grada, mučili se, probijali se na tržištu i vremenom došli do točke da mogu mirno živjeti od svog posla, a onda ih je kao i sve brutalno u glavu udarila situacija oko korona virusom, a zatim i potresi. Prvi, drugi, tisućiti… 

Prostor u središtu grada gdje su poslovali u najmu je neupotrebljiv i opasan na nepoznato vrijeme, a oni žele raditi i živjeti od svog rada. Imali su želju da besplatno kuhaju i peku Petrinjcima sve dok bude trebalo, ali onda je država poslala firmu Pleter da se brine o prehrani u Petrinji i uništila nadanja i mogućnost lokalnih restorana da i oni ostanu u poslu.

Pred Mihaelom i Liridonom se otvorilo teško pitanje – otići nekud iz Petrinje gdje su normalni uvjeti za život i rad ili ostati u Petrinji i probati i u ovim teškim trenucima pokrenuti ponovno posao. Odlučili su ostati. Potražili su pomoć Grada Petrinje koji im je ustupio mjesto na površini Trga narodnih učiteja koji se pretvorio u trg prepun kontejnera, pa su tako kupili ugostiteljski kontejner iz Žminja u Istri, koji je specijalno za njih napravljen i dovežen za dva tjedna. 

Radi se o kontejneru veličine 7×3,5 kvadratnih metara koji sadrži i WC za goste jer uz sve one pečene proizvode koje su nudili prije, sada su proširili ugostiteljsku ponudu, pa će oko kontejnera na ovom trgu niknuti i terasa na kojoj će se moći piti i kava i razna pića kao u kafiću, a za taj novi početak trebat će im još snage, pa misle zaposliti četvero novih zaposlenika. Sada su u fazi opremanja kontejnera potrebnom opremom za rad, priključcima struje i vode, a uskoro će biti u funkciji. Investicija iz njihovog džepa je poveća. Samo prazan kontejner je koštao 20 tisuća eura, a uložit će još 30 u opremanje prostora i terase koju će ostakliti. 

U svakom slučaju kad uskoro stožer zbog turističke sezone kaže da se može narod družiti i kad se otvore kafići i restorani, u samom središtu grada će se moći jesti i piti ispod otvorenog neba. Bit će to velik pomak od svakodnevne depresivne sike ruševina i mrtvila.

Tekst je u cijelosti preuzet s PS portala