Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

"Ostale smo same s bebama, dom nam je kao druga obitelj"

Majčinski dom Zagreb počeo je s radom prije 80-ak godina. Obnovljen je 2015. godine te ima kapaciteta za 12 majki s djecom. U devet godina kroz njega je prošlo 97 majki i trudnica

40 komentara

Ostala sam trudna sa 17 godina. Nisam imala uvjete za brigu za sebe i bebu pa sam došla u Majčinski dom. Primili su nas i sad imam podršku od svih, ispričala nam je 18-godišnjakinja.

U Majčinskom domu u sklopu Doma za djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu došla je krajem kolovoza. Otac djeteta ne želi preuzeti brigu za dijete, a podršku u obitelji nije imala, zbog čega se za pomoć morala obratiti domu. Došla je nakon poroda, koji je prošao bez komplikacija. Njezin sinčić danas je star četiri mjeseca. Nakon što navrši godinu dana, ova mlada majka, poput mnogih drugih u njezinoj situaciji morat će napustiti dom, naći posao i samostalno se brinuti za svoje dijete.

Stručnjaci se slažu kako je godina dana prekratak period da se mlade, samohrane majke, često i maloljetne, osposobi za samostalan život.

Zagreb: Stručni skup "Sačuvajmo njihov zagrljaj" o skrbi majkama s djecom i trudnicama | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dom za djecu, čija je ravnateljica Jasna Ćurković Kelava, stoga je predložilo Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje će omogućiti dulji ostanak u skrbi majke s djetetom. Umjesto sadašnjih godinu dana predlažu tri godine materijalne i stručne podrške kako bi dijete ostalo uz svoju mamu. Prvih godinu dana dijete bi s majkom bilo u Majčinskom domu, a kasnije, najduže do treće godine djeteta, osigurao bi im se smještaj u nekom od stanova, kojima raspolažu.

Ministrica Nada Murganić prihvatila je njihovu sugestiju. Na stručnom skupu 'Sačuvajmo njihov zagrljaj' koji je u petak organiziran u Domu za djecu Zagreb kazala je da su trudnice i samohrane mlade majke bez obiteljske podrške jedna od najugroženijih skupina koju treba obuhvatiti zakonskim izmjenama te uvjeravala da će se ministarstvo truditi doskočiti problemu kroz zakonska rješenja.

Zagreb: Stručni skup "Sačuvajmo njihov zagrljaj" o skrbi majkama s djecom i trudnicama | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Priča 18-godišnjakinje s početka teksta, koju u domu posjećuje jedino majka, te koja je u trudnoći uspjela završiti srednjoškolsko obrazovanje i maturirati, samo je jedna u nizu sličnih sudbina.

Florija ima dvoje djece. Kad je imala devet godina nju i brata odveli su u Dječje selo Lekenik. Završila je školu za krojačicu i krenula u samostalan život. Nakon što je u 26-oj postala majka, otac djeteta ju je napustio. 

- Ostala sam sama i bespomoćna u strahu hoću li ja to moći i što ću pružiti djetetu kad nemam ni krov nad glavom. Obratila sam se Centru za socijalnu skrb i osigurali su mi smještaj u Majčinskom domu - započela je svoje intimno izlaganje Florija.

Bilo joj je teško prihvatiti činjenicu da je kao odrasla opet u domu, no vrijeme je iskoristila kako bi nastavila raditi na sebi i stvorila dom za sebe i dijete. Nakon pet godina se zaljubila.

Florija ima dvoje djece

- Mislila sam da sam pronašla sreću. Napokon ću imati kompletnu obitelj. Odlučili smo da želimo još jedno dijete. No, onda se sve promijenilo. On se uplašio, otjerao me i opet sam bila sama. Ponovno sam se vratila u Majčinski dom, ali ovaj put bilo je drugačije. Svi me poznaju i daju mi podršku. Pružili su mi osjećaj da ipak ima netko kome je stalo do mene - nastavila je. 

Njezina djevojčica ubrzo je navršila godinu dana, a Florija je ponovno morala napustiti Majčinski dom. 

- Opet ista pitanja, isti strahovi, ovaj put s dvoje djece. Nama koji se nemamo kamo vratiti, smještaj sa djecom u stanu kojim Dom raspolaže još je jedna šansa za novi početak. Trudim se zaposliti kako bih se mogla potpuno osamostaliti - ispričala je Florija koja ne može ni zamisliti što bi bilo da u tim kriznim trenucima nema punu podršku doma u stanovanju, savjetima i traženju zaposlenja.

Inače, Majčinski dom Zagreb počeo je s radom prije 80-ak godina. Obnovljen je 2015. godine te ima kapaciteta za 12 majki s djecom. U devet godina kroz njega je prošlo 97 majki i trudnica, odnosno nakon što se pribroje i njihova djeca riječ je o ukupno 189 korisnika. U domu prosječno borave osam mjeseci, a starost majki kreće se od 14 do 43 godine s time da je čak 53 posto majki staro od 14 do 21 godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message