Obavijesti

News

Komentari 98

Ostali bez svega: Imali zemlju, svinje, ovce, janjad, traktore...

Ostali bez svega: Imali zemlju, svinje, ovce, janjad, traktore...
1

Među mnogim obiteljima koje su izgubile sve, je i sedmeročlana obitelj Vertuš iz Račinovaca. Imali su 50 ovaca, 20 janjića, 30 svinja, zemlju i mehanizaciju...

VIDEO

Zlatko Vertuš (50), glava obitelji, šest je godina bio dragovoljac i branitelj. No za taj period nije ostvario niti tražio ikakve beneficije.

Svojih je petero djece, Anitu (24), Tihanu (22), Tomislava (20) Josipa (18) i Lorenu (8), prehranjivao mukotrpnim radom na svom imanju.

- S obzirom na to da je teško biti seljak, raditi zemlju i ne biti u dugu, od 2005. godine odlazim u Njemačku na nekoliko mjeseci. Tako sam rješavao dugove u zadrugama, a baš sam se s par tisuća eura vratio prije mjesec dana. Tim novcem sam kupio gnojivo za zemlju, ali da sam znao da ću danas biti bez ičega, taj bih novac sačuvao - kaže Zlatko, čija je kuća u Račinovcima prva do nasipa. Do prije nekoliko dana njihovo je slavonsko imanje brojilo 50 ovaca, 20 janjića, 30 svinja, dosta zemlje, traktore i strojeve.

U nedjelju su jedva izvukli živu glavu. Savska bujica posve im je razrušila kuću. Iz bujice je pokušao spasiti svoju stoku, no podavila se i prije nego što je čamcem uspio doći do nje.

- Razočaran sam i ljut jer smo dva dana i dvije noći prije poplave sin Josip i ja sami krpali napuknuti nasip. Zvao sam Hrvatske vode, ali oni nisu ništa učinili. Sramota je i to što nam nitko nije došao pomoći. Ni onda kad je nasip svaki čas trebao puknuti. Spasio sam samo dva psa, sve je drugo stradalo u brzacima, u kojima smo umalo poginuli i sin i ja. Po nas je došao helikopter HV-a - kaže Zlatko. 

Njegova supruga i djeca smješteni su u prijateljevoj kući u Cerni, a on svakoga dana čamcem ide u selo kako bi provjerio vodostaj i eventualno spasio što se spasiti da. Zlatko nadodaje kako selom ne prolazi policija pa je tijekom jučerašnjeg dana u selu primijetio nepoznate ljude i čamce za koje vjeruje da su lopovi iz Bosne koji su došli pljačkati hrvatske kuće.

- Čim se povuče voda, idem kod šogora u Podgajce. Najradije bih se ubio jer znam da nam u tom selu i toj kući nema normalnog života bar još dvije godine.

I druge su brojne obitelji izgubile sve što su mukotrpno godinama stvarale i od čega su živjele. Pa tako i Grga Josipović (50) iz Rajeva Sela koje je doslovce nestalo u naletima razorne snage vode.

- Kćer udajem u srpnju i proteklih dana živim od novca koji sam skupio za njenu svadbu - kaže Grga koji sad ne zna kako će dalje i gdje će se vratiti nakon povlačenja vode.

>>> Ekskluzivno: Transkripti poziva iz pakla. Otkrijte što se stvarno dogodilo u Slavoniji samo uz Express koji je u prodaji od petka 23. svibnja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.