Obavijesti

News

Komentari 169

'Ostao je bez svijesti, grčio se, urinirao... Odvela ga je hitna'

'Ostao je bez svijesti, grčio se, urinirao... Odvela ga je hitna'
1

Pušenje jefitnih psihoaktivnih supstanci uzima sve više maha i u Slavoniji. Tinejdžeri puše tzv. 'osvježivače zraka' na javnim mjestima i u kafićima, a nedavno je ponovno intervenirala Hitna pomoć

VIDEO

U posljednjih nekoliko tjedana bilježi se dramatičan porast slučajeva predoziranja tinejdžera tzv. osvježivačem zraka, mješavini biljaka koja se prodaje u paketićima, miješa duhanom i puši.

S obzirom da nema mirisa specifičnog za marihuanu, tinejdžeri konzumiraju ovu potencijalno smrtonosnu kombinaciju na javnim mjestima i u kafićima. Konzumacija ovih psihoaktivnih tvari može dovesti gubitka pamćenja, halucinacija, napadaja, priviđenja, depresije, a u nekim slučajevima i smrti. 

Samo u Osijeku u istom kafiću ljudi su svjedočili tri situacije u kojima su mladi zatečeni u pušenju psihoaktivnih supstanci, a u jednom slučaju intervenirala je hitna. 

Užas u Osijeku: Zbog otrovnih droga djeca imaju halucinacije
Užas u Osijeku: Zbog otrovnih droga djeca imaju halucinacije

Mladić od dvadesetak godina sjedio u kutu i naručio kavu. Pred njim je na stolu bila i kutija cigareta. Otpio je gutljaj kave i zapalio cigaretu. Samo nekoliko minuta kasnije, ostao je bez svijesti i tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog, iznijeli su ga van i pokušali osvijestiti do dolaska hitne pomoći. Nesvjestan, povraćao je, urinirao i obavio veliku nuždu. Ubrzo je stigla hitna pomoć i odvezla ga, piše Glas Slavonije.

Prošle srijede, isti kafić, u večernjim satima ulaze dva tamnoputa mladića u dobi od najviše 20 godina, odjevena su u poderanu i prljavu odjeću. Sjedaju za stol, naručuju kavu. Ubrzo jedan mota cigaretu. Pali ju i nakon nekoliko dimova počinje spavati. Drugi nije pušio – stražario je i pazio da ih ne uoče. Svako malo je budio prijatelja. Konobar je prepoznao o čemu je riječ i pozvao vlasnika, koji je mladiće pristojno zamolio da odu van. Jedan odmah odlazi, drugi, koji je pušio, ostaje, tvrdeći da puši duhan

- Izlazi, nećeš to ovdje raditi! Dosta mi vas je, svaki dan mi netko dolazi i pravi scene, odakle vam te ideje da to radite po kafićima - izvikao se na mladića vidljivo uzrujani vlasnik. 

Riječ je o vrlo raširenom problemu koju uzima sve više maha jer je riječ o jako jeftinoj i jako dostupnoj supstanci. Može se kupiti bilo gdje: u školi, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kioscima, to čak ne mora biti smart shop. 

- Nema potrebe da naručujete online, kad je to posvuda - izjavili su tinejdžeri za Glas Slavonije. Kažu da im je trava puno skuplja, a ovoga dobiju više za manje novca.

Izmjenili su Zakon o drogama: Definirali su psihoaktivne tvari
Izmjenili su Zakon o drogama: Definirali su psihoaktivne tvari

- Kad se kupuje u tobacco shopu, onda je cijena od 20 ili 50 kuna naviše, a ako kupuješ od nekoga, onda dobiješ i jeftinije - dodaje srednjoškolac. 

- Jedna djevojka dila 'osvježivače zraka' u školi. Kupi nešto više i onda to raspodijeli pa preprodaje za deset kuna, što je dovoljno za jedan joint - objašnjava drugi tinejdžer.

'To nije 'osvježivač zraka' nego droga i može ubiti vašu djecu!'
'To nije 'osvježivač zraka' nego droga i može ubiti vašu djecu!'

Jedan od prvih slučajeva predoziranja tzv. osvježivačima zraka je slučaj 15-godišnjaka iz Zagreba koji se 2015. godine predozirao i preminuo. Palio da mu je loše, pa su prijateljice otišle po pomoć. Iako su se jako brzo vratile, dječaku više nije bilo pomoći. Već je poljubičastio, a djelatnici Hitne pomoći mogli su samo konstatirati smrt. 

- U razdoblju od 1. siječnja do 11. studenoga 2018. godine bila su 32 slučaja pacijenata koji su se otrovali ‘osvježivačem zraka‘, a koji su evidentirani u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije - kazali su za Dnevnik NoveTV iz PU osječko-baranjske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu