News

Komentari 98

Ostao je tu zbog žene: Ja sam Crni Mate, Hrvat sam, da znate

Ostao je tu zbog žene: Ja sam Crni Mate, Hrvat sam, da znate

Bivši gitarist beogradskog benda Galija preselio se zbog supruge Neli u Vrgorac. U ratu je stao uz prijatelje. Borio se na hrvatskoj strani i spašavao izbjeglice u Bosni

Jean Jacques Roskam (60) izvrstan je gitarist, najpoznatiji tamnoputi roker Jugoslavije, umjetničkog imena Jack, bivši hrvatski branitelj, humanitarac, a sad turistički vodič.

Rođen je u Kongu, službeno je Belgijac, no kad govori o Hrvatskoj, uvijek kaže ‘mi’ ili ‘naše’. Zavolio ju je zbog Vrgorčanke Neli.

- Zaljubio sam se u nju i Dalmaciju prvog dana - kaže. Za sumještane je ipak bio malo previše.

- Bakice su zatvarale prozore moleći se da im se ne ukiseli mlijeko kad sam prolazio - prisjeća se. Iako je talent istesao svirajući u belgijskom bendu u kojem je pjevačica bila Dani Klein, buduća zvijezda Vaya Con Diosa, a s popularnim beogradskim bendom Galija snimio je šest albuma, Jack danas svira za svoju dušu.

Osim toga, Vrgorčanima je prirastao srcu. I oni i mještani okolnih otoka tepaju mu “Crni Mate”. A kako i ne bi?!

Početak Domovinskog rata Jackovu obitelj zatekao je u Belgiji. No Jack nije mogao ostaviti prijatelje iz Dalmacije. Vratio se u Vrgorac po gitaru, a na rame stavio kalašnjikov.

- Nisam mogao uzeti stvari i otići. Odjenuo sam uniformu i ostao braniti Hrvatsku - kaže. Srpski mediji su ga tad prozvali ‘‘crni ustaša’’, nakon čega je znao da mu tamo nema povratka. Frontu je zamijenio humanitarnim radom spašavajući izbjeglice iz ratom poharane Bosne.

A ljubav s Hrvaticom?

- Neli i ja volimo se kao prvog dana - kaže. Plod njihove ljubavi su Manuška i Mateo. Kći mu je podarila dvije unučice, a sin igra nogomet u prvoj postavi Slaven Belupa.

Snimili film o njegovom uspjehu

Film “Jack the Balkans and I” prati njegov glazbeni put i susret s kolegama iz Galije nakon 17 godina. Film je trebao otvoriti Briselski filmski festival 2008., ali je projekciju spriječila srpska ambasada.

Najčitaniji članci