Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

"Ostavio je zapaljen grad, sela, na tisuće ranjenih i ubijenih..."

Frane Frkić (46) sa svojom lako naoružanom satnijom zaustavio je tenkove Ratka Mladića kod Skradina. Moral lako naoružanih gardista bio je visok. Nismo se bojali, kaže Frkić

FILE PHOTO: Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
46 komentara

Došao je sa dva svoja vojnika na crtu razdvajanja i pokušao nas uvjeriti da se Hrvati ne trebaju ničeg bojati dok je tu JNA. Ponudio mi je da ćemo se sigurno provesti kroz čitavu Krajinu i Knin i garantirao da mi neće ni dlaka s glave pasti. Tada je još bio slatkorječiv, nimalo bahat i nadmen, ali nisam mu mogao vjerovati. Došao je tobože pregovarati o primirju, a najvažnije mu je bilo da vidi koliko nas ima i kako smo naoružani. JNA je tada fingirala su da razdvaja zaraćene strane, nas i Martićevce, a u stvari su svojim oklopnjacima širili teritorij Krajine. Jer položaje koje su zauzimali u tim operacijama navodnog razdvajanja, vrlo brzo su od mladih ročnih vojnika i rezervista sa zvijezdama petokrakama preuzimali bradati, prljavi i kokardama okićeni banditi - prisjeća se Frane Frkić (46).

FILE PHOTO: Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic | Autor: PETAR KUJUNDZIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: PETAR KUJUNDZIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Frkić je sa svojom lako naoružanom satnijom zaustavio tenkove Ratka Mladića kod Skradina.

'Da sam mu povjerovao, Skradin i Šibenik završili bi kao Srebrenica'

- Drugom zgodom pozvao nas je k sebi na položaje ispred sela Gardijani. Tamo je imao tri tenka i tri oklopna transportera koje su opsluživali neuredni, neobrijani i zapušteni naoružani ljudi u civilu i uniformama. Da su znali da na čitavoj bojišnici imamo samo tri ručne protuoklopne rakete 'zolje', odavno bi nas pregazili. Bojao nas se i pokušao nas uvjeriti da JNA garantira sigurnost i Hrvatima. Da sam mu povjerovao, Skradin, a poslije i Šibenik, završili bi kao što je četiri godine kasnije završila Srebrenica - kaže Frkić.

Svoje pravo lice Mladić je pokazao 4. kolovoza.

- Preko vruće telefonske linije Knin - Šibenik pozivao me je na pregovore o prekidu vatre. Međutim, zamijetili smo da Mladić izmješta svoje oklopnjake s položaja ispred sela Gardijani. Umjesto pregovora, Mladić nam je poslao dva vojna zrakoplova koji su koji su nas napali. Gađali su nas  bombama, raketama i mitraljezima, što je bio prvi zrakoplovni napad na šibenskom ratištu. No, nisu nas pokolebali. Moral lako naoružanih gardista bio je visok. Nismo se bojali. Mladić je mislio da ćemo pobjeći, a mi smo napravili nešto što nije očekivao. Pred napad zrakoplova, naime, njegovi vojnici su se povukli sa svojih položaja da ne bi bili izloženi bombama. Mi smo zauzeli i utvrdili položaje koje su njegovi vojnici napustili pred napad zrakoplova - ispričao nam je Frkić.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon upotrebe Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva u neuspjeloj ofenzivi protiv hrvatskih snaga u Gardijanima, Mladić više nije mogao nikome lagati o tome kako Jugoslavenska narodna armija samo razdvaja zaraćene strane. 

Po dolasku u kuću  u Gardijanima u kojoj je pred zrakoplovni napad bilo Mladićevo zapovjedno mjesto, gardisti su zatekli neobičan prizor. 

- Mladić je kraj telefona ostavio pismo u kojem se vlasniku ispričava na smetnje i novac za telefon kojim je razgovarao - ispričao nam je Frkić kako je zločinac fingirao manire. 

Šibenčani su na vrijeme shvatili s kim imaju posla. Organizirali se i obranili od napada Mladićeve armade koja je 16. rujna 1991. sa 120 oklopnjaka, zrakoplovstvom i pomorskim snagama napala Šibenik. Oklopnjaci su tog dana zaustavljeni na Šibenskom mostu. Frkić i njegova 1. satnija 3. bataljuna slavne 113. šibenske brigade HV-a prva su izašli na Šibenski most i zauzeli Mladićeve položaje. 

- Mladić je u Šibeniku i njegovoj okolici ostavio zapaljen grad, sela, tisuće prognanih, ranjenih, ubijenih... O onom što se događalo u BiH ne želim niti promisliti - kaže Frkić.

Mladićevi zločini, već samo ono kojima Frkić može osobno svjedočiti, kaže ovaj zapovjednik ZNG-a, zaslužuju nekoliko doživotnih zatvorskih kazni. 

Frkić danas radi kao domar Doma za starije i nemoćne u Tisnom. Rata se nerado prisjeća i o njemu rijetko priča. Čitanje presude Mladiću u srijedu na sudu u Haagu zato neće gledati. 

Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic appears in court in the Hague | Autor: Martin Meissner Foto: Martin Meissner

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message