Obavijesti

News

Komentari 29

Ostavljena: Mala Mirjana plače na spomen majke i sestrice

Ostavljena: Mala Mirjana plače na spomen majke i sestrice
1

Malena Mirjana (3) čeka u Nazorovoj roditelje, koji se još ne javljaju. Neće govoriti, zbunjena je, reagira neverbalno. Posjetila ju je medicinska sestra Nataša Avdagić

VIDEO

Kad sam je pitala želi li ići sa mnom k mami i tati ljutito je reagirala. Bacila je malu dječju blagajnu s kojom se igrala na pod i jako se namrgodila. Odmah sam promijenila temu razgovora - kaže nam Nataša Avdagić, viša medicinska sestra koja je otkrila da ostavljena djevojčica koja trenutno boravi u domu u Nazorovoj govori bajaškim rumunjskim.

Posjetila ju je u subotu poslije podne u domu u Nazorovoj, gdje se malena nalazi od 5. listopada. Družile su se sat i pol vremena. Nakon što je djevojčica burno reagirala na spomen roditelja, uspjela ju je udobrovoljiti.

- Ajmo se igrat, rekla sam joj. Zatim je pokazala prstićem na moje usne. Kako sam imala ruž, pitala sam je želi li i ona imati našminkane usne. Iz moje torbice uzela je ruž, našminkala sam je i više nije bilo ljutnje. No nikako mi nije htjela reći kako se zove - priča nam Avdagić te ističe kako dijete cijelo vrijeme njenog boravka nije progovorilo nego da isključivo komunicira neverbalno.

- Izrazima lica, mimikom, kontaktom očima, gestikulacijom. Sve razumije, ali ne govori. Ova nesretna situacija je sigurno puno utjecala na njezin govor i ponašanje - objašnjava Avdagić te dodaje kako ju jučer nije vidjela, ali da će je danas opet posjetiti.

- Djevojčica je jako dobro odgojena. Jako je uredna, čista, smeta joj nered, uvijek za sobom pokupi igračke. I kad jede, jako je uredna. Stvarno je rijetkost vidjeti tako maleno dijete s takvim manirima. Tko god ju je odgajao, dobro je to napravio - naglašava Avdagić.

Roditelji djevojčice koja je ostavljena u parku u Velikoj Gorici, a koja se navodno zove Mirjana Paris, još se nisu javili. Čovjek koji se predstavio kao njezin djed nazvao je u Nazorovu u petak i rekao da je dijete rođeno u zatvoru u Švicarskoj i da ima sestru blizanku. Prije njega nazvala je i žena koja je tvrdila da poznaje oca malene i da on živi u Sesvetama. A da otac ne može razgovarati jer slabo zna hrvatski. Majka je navodno u Italiji sa sestrom blizankom. Roditelji su se navodno posvađali, svatko je otišao na svoju stranu nakon svađe, a dijete su pritom izgubili. U svakom slučaju, ako je to i istina, a nitko se nije javio od petka poslijepodne, do djeteta nitko neće doći sve dok policija ne utvrdi identitet roditelja.

Nitko od obitelji se još nije javio

U Centru za socijalnu skrb u Velikoj Gorici rekli su nam da im se nitko od navodne obitelji djevojčice Mirjane (3) još nije javio.

Podsjećamo, nakon što se prošli tjedan otkrilo da je djevojčica Romkinja, a ne izbjeglica, nastao je potpuni tajac.

- Nitko se nije javio ni u Dječji dom u Nazorovu, potvrdila nam je u ponedjeljak ravnateljica Jasna Čurković Kelava. Njih je u petak popodne nazvao čovjek koji se predstavio kao djed malene za koju je rekao da se zove Mirjana i da je rođena u švicarskom zatvoru. Prije njega nazvala je i žena koja je tvrdila da poznaje oca malene te da on živi u Sesvetama, ali da ne može razgovarati jer slabo zna hrvatski. Svi su dali informacije o djevojčici koju je pronašla prolaznica u parku u Velikoj Gorici, ali od tada se nitko više nije javio. Majka se navodno nalazi u Italiji s njezinom sestrom blizankom. S djevojčicom jedino uspijeva komunicirati viša medicinska sestra Nataša Avdagić jer poznaje bajaški rumunjski kojim priča dijete, a kojim govore Romi u nekim dijelovima Hrvatske, kao što su Međimurje i Baranja. No Mirjana ne želi govoriti, nego samo komunicira neverbalno. Ne želi reći čak ni svoje ime, a ljuti se čim se spomenu mama i tata.

Ako se njezini roditelji i jave, teško će je dobiti natrag, a mogu očekivati da će protiv njih biti podignuta i kaznena prijava. Morat će najprije policiji dokazati srodstvo s djevojčicom i razjasniti sve okolnosti koje su dovele do toga da tako malo dijete završi samo u parku. Prijeti im čak i zatvorska kazna do tri godine zatvora, kao i oduzimanje drugog djeteta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa