Obavijesti

News

Komentari 26

Oštećen 'kamen spoticanja' u čast žrtvama Holokausta

Oštećen 'kamen spoticanja' u čast žrtvama Holokausta

Policija tvrdi da nema tragova nasilja, i da su mogući uzrok oštećenja pločice građevinski radovi. Radova, međutim, u periodu kad je pločica mogla biti oštećena - nije bilo

VIDEO

"Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prisjećamo se svih stradalih u ovom stravičnom genocidu, ali i hrabrih pojedinaca koji su sudjelovali u sopašavanju nevinih ljudi. Nažalost, u Amruševoj 8 već je oštećena pločica u spomen na Miroslava Šaloma Freibergera, zagrebačkog nadrabina koji je imao veliku ulogu u spašavanju članova židovske zajednice, a ubijen je 1943. po dolasku u Auschwitz. Očekujemo da nadležna tijela utvrde kako je došlo do oštećenja pločice, objavio je  Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. 

Podsjetimo, i Zagreb je nedavno dobio svoje prvo 'Stolpersteine' odnosno 'kamenje spoticanja', koje se već godinama postavlja u pločnike širom europskih gradova, i podsjeća na mjesta s kojih su, iz svojih domova, Židovi, ali i drugi nepoćudni u nacističkim režimima, odvođeni u smrt.

Plenković: 'Hrvatski pravednici, njih 120, izložili su vlastiti život i suprotstavili se nepravdi i zlu'
Plenković: 'Hrvatski pravednici, njih 120, izložili su vlastiti život i suprotstavili se nepravdi i zlu'

Prva je pločica postavljena prošle godine u spomen Lee Deutsch u Gunduićevoj 29, u spomenoj toj hrvatskoj, prijeratnoj dječjoj kazališnoj zvijezdi, koja je umrla na putu za Auschwitz kao 16-godišnjakinja. Dosad je postavljeno 20 pločica u centru grada. 

Nataša Popović iz Centra za toleranciju ističe kako su uvjereni da je pločica namjerno uništena, no da policija tvrdi suprotno. 

'Nema sumnje u počinjenje kaznenog djela', kaže policija

Prema odgovoru PU Zagrebačke koji su dobili, "slijedom svega navedenog, odnosno poduzetih mjera i radnji te prikupljenih obavijesti, nisu utvrdili osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenje tuđe stvari". Policija je, nastavljaju, poduzela  izvide sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

"Vizualnim pregledom samog mjesta na kojem je bio postavljen Kamen spoticanja nisu uočeni tragovi mehaničkog oštećenja asfaltne podloge ili druga oštećenja u vidu udubljenja u asfaltnoj podlozi koja bi ukazivala na nasilno trganje, nadalje u neposrednoj blizini mjesta na kojem je bio postavljen na udaljenosti oko 1 metar, vidljivo je da su bili izvođeni radovi na nogostupu u vidu rezanja cijelog nogostupa po širini i skidanja asfaltne podloge i naknadnog sabijanja asfaltne podloge pri saniranju radova na nogostupu.  Naime, prikupljene obavijesti i činjenice ukazuju da je vrlo vjerojatno došlo do odljepljivanja Kamena spoticanja s podloge asfalta djelovanjem više sile uslijed nedavnih jakih potresa, kao i mogućih pojačanih vibracija uslijed radova na nogostupu koji su se izvodili u neposrednoj blizini kao i dodatnoj izloženosti prolaznika i pneumatika automobila (neposredna blizina iscrtanih i obilježenih parkirnih mjesta) zbog specifičnosti mjesta na kojem je bio postavljen", zaključila je policija. 

'Nona je na koljenima molila da nas poštede. Tu je počeo naš dug put do pakla Auschwitza'
'Nona je na koljenima molila da nas poštede. Tu je počeo naš dug put do pakla Auschwitza'

Centar za toleranciju je pitao Gradsku četvrt Donji grad  je li bilo ikakvih radova u terminu od 28. prosinca do  5. siječnja, i dobili su odgovor kako četvrt nije izdala nikakav nalog Zagrebačkim cestama za sanaciju Amruševe ulice, i nije bila u operativnim planovima Zagrebačkih cesta.

Jednako tako, dodaje Popović, ni potres 28. i 29. prosinca u ovoj ulici nije napravio nikakvu štetu. Da je pločica oštećena, primijećeno je 5. siječnja. Kako ističe,zatraženo je, međutim, i forenzičko istraživanje, koje će pokazati što se dogodilo.

U Europi je 75.000 'kamenja spoticanja' s imenima i sudbinama žrtava

Kamenje spoticanja postavljano je u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u sklopu međunarodnog projekta "Postavljanje Stolpersteine/Kamena spoticanja u Zagrebu 2020." u užem centru  grada. Na svakom kamenu piše ime žrtve, i njena sudbina. Projekt je 90-tih godina prošlog stoljeća pokrenuo njemački umjetnik Gunter Demnig, i u europskim je gradovima do danas postavljeno više od 75.000 kamena spoticanja.

Zagrebačko kamenje postavio je Centar za toleranciju u suradnji sa Židovskom vjerskom zajednicom Bet Israel i zakladom Stiftung-Spuren, koju je osnovao Demnig. Svaka se pločica ručno izrađuje u Berlinu, i na nju se prolaznik ne može doista spotaknuti. Nemoguće je, međutim, ovaj mali mjedeni spomenik u pločniku ne primijetiti, a onda se i ne nagnuti pročitati što na njemu piše. Simbolično, prolaznik  se na taj način žrtvi i klanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca