Obavijesti

News

Komentari 2

Ostojić: Hitni prijem KBC-a Split je u katastrofalnom stanju

Ostojić: Hitni prijem KBC-a Split je u katastrofalnom stanju
12

Ministar zdravlja je u Splitu rekao kako je sustav Hitne pomoći unaprijeđen te su rezultati u 2012. i do 20 posto bolji. Najavio je ulaganja u hitni prijam KBC-a Split

VIDEO

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u utorak je u Splitu nazočio pokaznoj vježbi Hitne pomoći na konferenciji "Strategija unaprjeđenja zbrinjavanja hitnog pacijenta tijekom turističke sezone". Tom prilikom najavio je da će se u KBC Split do kraja godine uvesti objedinjeni hitni prijem i poboljšati katastrofalni uvjeti s premalim kapacitetima i hitnim odjelima rasutima u više bolničkih zgrada.

- Razočaran sam jer nemamo objedinjen hitni prijem u bolnicama diljem Hrvatske, a posebice u drugoj po veličini kao što je KBC Split. Jedan od prioriteta kod izbora ravnatelja splitske bolnice bio je da se objedinjeni hitni prijem, a do njega ćemo pokušati doći preko EU strukturnih fondova. Split je do sada radio u nedopustivo lošim uvjetima, a ulagalo se u druge građevine te se dozvoljavao privatni monopol za neke dijagnostike - poručio je Ostojić.

Ministar se pohvalio kako je ove godine unaprijeđen sustav Hitne pomoći, posebice za ljetne sezone tijekom koje je Hrvatsku posjetilo 11 milijuna turista. Bilo je uvedeno 13 dodatnih timova na državnim cestama i autocestama te jedan helikopterski s 24-satnim dežurstvom. 

Hitna služba je i 20 posto bolja od 'zlatnog sata'

- Hitna služba je postala zrcalo organiziranosti zdravstvenog sustava. Od trenutka poziva do dolaska na mjesto intervencije je prosjek 11.30 minuta, a do odlaska u bolnicu 48 minuta. Drugim riječima sve je i i 20 posto bolje od "zlatnog sata"- kazao je ministar Rajko Ostojić.

Na konferenciji zadovoljstvo radom hrvatskih spasilačkih službi iskazao je Pavel Bednář, konzul Veleposlanstva Češke Republike u RH. Posebice za prevrtanja autobusa s češkim turistima u lipnju na Dalmatini.

Česki konzul:  Česi Hrvatsku smatraju sigurnom zemljom

- Češki turisti smatraju Hrvatsku sigurnom zemljom, za njih brinu obje države. To se pokazalo na zbrinjavanju žrtava prometne nesreće. Zadnje dvije-tri godine drastično se smanjio broj stradalih čeških turista u Hrvatskoj. Nemamo više utopljenih ronioca, nemamo više spašavanje u brdima, nesreće su slučajevi iz života. Razlog smanjenja je jer češki turisti su postali odgovorniji i dobivaju upute i informacije prije puta. Ove godine bez spomenute autobusne nesreće, bilježimo samo 8 smrtnih slučajeva, što je na 700-800 tisuća naših turista niska brojka - rekao je konzul Bednář.

Na pokaznoj vježbi zbrinjavani su stradalnici nesreće na koje se sručio materijal i skele s građevine. Pet je kola hitne pomoći s 15 medicinara odvezlo pacijente, a u zbrinjavanju pridružio im se se i ministar Ostojić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu