Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

R. Ostojić: Treba uvijek biti spreman, čak i za rat klanova

Mi smo srećom zemlja koja je u prošloj godini zabilježila najmanji broj ubojstava u povijesti, njih 35, rekao je ministar Ostojić dodajući da sustav funkcionira

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
41 komentara

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Dnevnik Nove TV komentirao je likvidaciju Vinka Žuljevića Klice, koji je ubijen prije dva dana nasred ceste u zagrebačkim Sesvetama. Ostojić je u intervjuu rekao kako je Hrvatska sigurna zemlja, u kojoj sustav funkcionira. 

Ostojić kaže da svaka zemlja, pa tako i Hrvatska, može biti izložena situacijama kao što je takvo ubojstvo. 

- Mi smo srećom zemlja koja je u prošloj godini zabilježila najmanji broj ubojstava u povijesti, njih 35 što je, kada usporedite s godinama kad sam bio ravnatelj policije – 101 ubojstvo, tri puta manje. Međutim, subjektivni osjećaj sigurnosti kod građana vam ovisi i o ovakvim događajima i nemilim scenama koje su se dogodile u Sesvetama. Ja vjerujem da policija radi sve sa svoje strane koliko god to može, u suradnji s USKOK-om, da riješi taj slučaj i to je najbolji način sprječavanja eventualnih novih događaja - rekao je.

Na pitanje postoji li mogućnost od eskalacije nasilja i rata klanova, Ostojić je rekao:

- U zadnjih pet godina takvih događaja nije bilo. Ja ne želim prejudicirati, uvijek treba biti pripremljen za takve vrste događaja. Ali ponavljam, Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sustav funkcionira, kako policija, tako i sigurnosne službe.

Kaže da sigurnosne službe vrlo teško mogu predvidjeti i spriječiti ubojstvo osobe koja je dio organiziranog kriminala. Ističe kako je u ovom slučaju puno važnije riješiti slučaj, nego nagađati o tome tko je sve eventualno mogao znati.

Što se tiče opasnosti od terorizma, Ostojić je rekao da je  Hrvatska  podigla stupanj pripravnosti. 

- To su već treće mjere od kad se dogodio teroristički napad u Parizu. Naime, putovi balkanske rute krijumčarenja oružja i svega onoga što služi terorizmu, ali jednako tako i aktivnosti skupina organiziranog kriminala jesu tema o kojoj želimo razgovarati jer želimo pomoći našim susjedima u uspješnosti te borbe. S obzirom da su bili čelnici Interpola i Europola zajedno s nama, jačanje Europola i njegovih kapaciteta, kao i Frontexa, sigurno će doprinijeti upravo borbi protiv terorizma.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message