Obavijesti

News

Komentari 11

Oštrić: Vrdoljak ima kontrolu nad istraživanjima u Jadranu

Oštrić: Vrdoljak ima kontrolu nad istraživanjima u Jadranu
3

Ekološki aktivist Zoran Oštrić tvrdi kako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak samo zadovoljava formalnu zakonsku proceduru, iako zapravo sve ima pod kontrolom

VIDEO

Ekološki aktivist Zoran Oštrić  na svom je Facebook profilu napisao kako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ima potpunu kontrolu nad svim procesima istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Oštrić zaključuje da je sukladno svim činjenicama cijeli postupak zapravo formalno zadovoljavanje zakonske procedure.

"Postoji nekoliko činjenica koje ukazuju na izuzetan angažman ministra Vrdoljaka, ali i njegovu osobnu kontrolu nad svim procesima. Osim što je ministar Vrdoljak imenovan za predsjednika Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike (NN, broj 29/2014), također je na 206. sjednici Vlade Republike Hrvatske 15. siječnja 2015. imenovan i predsjednikom Pregovaračkog tima za pregovore s Ovlaštenicima dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu (NN, broj 1/2015). 

Nadalje, kao nadležno tijelo područja za koje se plan ili program donosi, Stratešku procjenu utjecaja na okoliš provodi Ministarstvo gospodarstva (ministar Vrdoljak); čelnik tijela nadležnog za provedbu strateške procjene (ministar Vrdoljak) imenuje Povjerenstvo za stratešku procjenu pojedinog plana ili programa; postupak strateške procjene završava izvješćem tijela nadležnog za provedbu strateške procjene, u ovom slučaju Ministarstvo gospodarstva koje samo sebi propisuje mjere u vezi zaštite okoliša (ministar Vrdoljak). 

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako isključivo jedan čovjek ima potpunu kontrolu procesa istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu te je cijeli postupak zapravo formalno zadovoljavanje zakonske procedure", napisao je Oštrić.

Podsjetimo, dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo je pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina.

Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je četiri milijarde kuna. Konačni zakonski rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od izdavanja dozvola, točnije 2. travnja.

Odluka je donesena nakon prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksplataciju na Jadranu, koje je zaključeno 3. studenoga, a na koje su pristigle ponude ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa