News

Komentari 11

Oštrić: Vrdoljak ima kontrolu nad istraživanjima u Jadranu

Oštrić: Vrdoljak ima kontrolu nad istraživanjima u Jadranu

Ekološki aktivist Zoran Oštrić tvrdi kako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak samo zadovoljava formalnu zakonsku proceduru, iako zapravo sve ima pod kontrolom

Ekološki aktivist Zoran Oštrić  na svom je Facebook profilu napisao kako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ima potpunu kontrolu nad svim procesima istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Oštrić zaključuje da je sukladno svim činjenicama cijeli postupak zapravo formalno zadovoljavanje zakonske procedure.

"Postoji nekoliko činjenica koje ukazuju na izuzetan angažman ministra Vrdoljaka, ali i njegovu osobnu kontrolu nad svim procesima. Osim što je ministar Vrdoljak imenovan za predsjednika Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike (NN, broj 29/2014), također je na 206. sjednici Vlade Republike Hrvatske 15. siječnja 2015. imenovan i predsjednikom Pregovaračkog tima za pregovore s Ovlaštenicima dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu (NN, broj 1/2015). 

Nadalje, kao nadležno tijelo područja za koje se plan ili program donosi, Stratešku procjenu utjecaja na okoliš provodi Ministarstvo gospodarstva (ministar Vrdoljak); čelnik tijela nadležnog za provedbu strateške procjene (ministar Vrdoljak) imenuje Povjerenstvo za stratešku procjenu pojedinog plana ili programa; postupak strateške procjene završava izvješćem tijela nadležnog za provedbu strateške procjene, u ovom slučaju Ministarstvo gospodarstva koje samo sebi propisuje mjere u vezi zaštite okoliša (ministar Vrdoljak). 

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako isključivo jedan čovjek ima potpunu kontrolu procesa istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu te je cijeli postupak zapravo formalno zadovoljavanje zakonske procedure", napisao je Oštrić.

Podsjetimo, dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo je pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina.

Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je četiri milijarde kuna. Konačni zakonski rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od izdavanja dozvola, točnije 2. travnja.

Odluka je donesena nakon prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksplataciju na Jadranu, koje je zaključeno 3. studenoga, a na koje su pristigle ponude ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora.

Najčitaniji članci