Obavijesti

News

Komentari 71

Osuđeni lažni policajci koji su žrtve 'olakšali' za 76.400 eura

Osuđeni lažni policajci koji su žrtve 'olakšali' za 76.400 eura
3

Ksenija Gavran (43), Damir Šajn (43) i Kristijan Šajn (27) prevarili su dvije starije žene iz Zagreba i Karlovca za više od pola milijuna kuna, smatra sud. Najvišu kaznu dobila je Ksenija, tri godine zatvora

VIDEO

Ksenija Gavran (43) iz Pitomače nepravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu osuđena na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora, Damir Šajn (43) iz Pitomače kažnjen je uvjetno, a Kristijan Šajn (27) iz Zagreba dobio je dvije godine zatvora.  Teretili su ih da su prevarili dvije starije žene iz Zagreba i Karlovca te ih "olakšali" za više od pola milijuna kuna.

Prvoj žrtvi Katici Š. iz Gajnica prevaranti su 10. i 11. listopada 2016. godine uzeli više od 65.000 eura, koje je štedjela od 1984. godine. U to je vrijeme imala 93 godine.

- Prvo me nazvala žena koja se predstavila kao djelatnica banke. Rekla je da treba popisati serijske brojeve novčanica ako ima eure. Nakon dvije-tri minute na vrata stana pozvonila je neka žena. Pustila sam je u stan i na stol stavila jednu novčanicu od 500 eura - pričala je pred sucem istrage.

Događaj koji je prepričavala zbio se 10. listopada 2016., a ta "djelatnica banke" tada 93-godišnjoj Katici uzela je 500 eura i pobjegla. Katica je posumnjala da je želi pokrasti nakon što je ta žena počela pretraživati kuvertu u njezinoj vitrini. Uspjela je nazvati nećakinju i reći: 'Dođi brzo, izgubit ću sve!', na što je žena pobjegla. 

Odmah je sve prijavila policiji. Sljedeće jutro ju je ponovno nazvao ženski glas te joj rekao da će doći dva policajca. Ubrzo su došla dva muškarca koja su se predstavila kao policajci iz Petrove. Pokazali su joj policijske značke te rekli da su došli fotografirati novčanice od 100 eura. Jedan muškarac je bio viši, a drugi niži. Prilikom prepoznavanja na policiji pokazala je na Kristijana Šajna, ali nije bila potpuno sigurna je li to baš taj muškarac. 

Ona je krenula u spavaću sobu, a jedan od njih je krenuo za njom. U sobi je imala sortirane novčanice eura u jednoj roza vrećici. Taj muškarac je uzeo tu roza vrećicu. Rekli su joj da opere ruke, a da oni idu po fotoaparat. Dok je ona prala ruke, muškarci su izašli. U vrećici je bilo 65.000 eura. Primijetila je da je iz njene torbice koja je bila u dnevnoj sobi iz novčanika otuđeno 1.500 kuna i 400 eura. Novac je držala u stanu jer nije htjela da ide u ostavinsku raspravu. 

Na raspravi od 5. srpnja ove godine navela je kako je u životnoj dobi od 95 godina pa se više ne sjeća svih detalja. 

- Bilo je onako kako sam ispričala sucu istrage - kratko je potvrdila.

Druga žrtva, danas pokojna Dragica L., je u svom iskazu na dokaznom ročištu pred sucem istrage navela da je 26. siječnja 2017. oko 12,00 sati taman pristavila objed i sjela za stol, kad joj je zazvonio telefon. Javila se i s druge strane linije čula ženski glas.
Kako ju često puta znaju nazvati i nuditi neku kupovinu, prekinula je vezu. Međutim, ubrzo nakon toga je ponovno zazvonio telefon. Ovaj put se s druge strane linija javio muški glas, te joj rekao da će joj vratiti novac ukraden prije otprilike godine dana. Nije mu povjerovala te mu je rekla da će zvati policiju, na što ju je taj muškarac upitao zbog čega je prekinula prethodni telefonski poziv, da je to bila šefica policije, da je on također policajac, te da pripremi novac koji ima kod kuće radi pregleda. 

Lažni policajci uzeli mu iz kuće kod Ludbrega 600.000 kuna
Lažni policajci uzeli mu iz kuće kod Ludbrega 600.000 kuna

To ju je uplašilo, povjerovala je da je taj muškarac stvarno policajac, te je pristala da dođe k njoj kući. Nakon 5 minuta se pojavio muškarac te zatražio da mu donese novac. Bila je sama kod kuće. Otišla je na kat po novac te mu predala 10.500 eura u apoenima od po 500 eura. Nakon što je novac stavio u džep, dva puta ju je rukom udario iznad desnog kuka. Nakon što je pala, udario ju je još jedanput nogom.

Istog dana zagrebački policajci su u Dubravi uhitili Damira Šajna i Kseniju Gavran. Ona je, prilikom privođenja, iz čizmice na pod službenog vozila odbacila dvije novčanice od 500 eura, dok su kod Damira Šajna našli 10 novčanica od 500 eura, četiri novčanice od 100 eura te jednu od 50 eura.

Nakon što je otišao, nazvala je svoju kćer, koja je odmah pozvala policiju, a nju su odvezli u bolnicu. Idućeg dana je na poziv policije išla s kćerkom u Zagreb na prepoznavanje počinitelja. Izdvojila je Damira Šajna. 

Inače, godinu dana prije toga su joj u kuću došle dvije žene i predstavile se kao djelatnice banke. Rekle su joj da se novac mijenja te da će one to za nju učiniti, nakon čega im je predala 20.000 eura, koje više nikad nije vidjela.

Lažni policajci umirovljenicima su ukrali 2,5 milijuna eura
Lažni policajci umirovljenicima su ukrali 2,5 milijuna eura

U svojoj obrani Ksenija Gavran nije poricala da je 10. listopada 2016. bila kod Katice u stanu i uzela joj 500 eura, no tvrdila je da nema nikakve veze sa dvojicom muškaraca koji su je posjetili sljedećeg dana. Djelo je poricao i Kristijan Šajna.

Ksenija Gavran poricala je povezanost i s drugom prijevarom. Damir Šajn mijenjao je obrane pa je tako prvo priznao djelo, zatim ga poricao, kako bi na raspravi 27. srpnja 2017. ponovno sve priznao te vratio novac oštećenoj Dragici.

Kseniji Gavran sud je "odrezao" ukupno tri godine zatvora jer je ranije dvaput bila osuđivana. Također, prvu prijevaru počinili je pod uvjetom na koji je bila osuđena presudom Općinskog suda u Bjelovaru, koju su sad opozvali. Damir Šajn osuđen je uvjetno je dosad nije osuđivan, priznao je djelo te je vratio sav otuđeni novac. Kristijan Šajn također je osuđivan za istovrsno kazneno djelo presudom Općinskog suda u Splitu zbog čega je dobio bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Na presudu imaju pravo žalbe.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"