Obavijesti

News

Komentari 10

Osuđeni terorist oslobođen zbog prekomjerene težine: ''Moj je život u opasnosti''

Osuđeni terorist oslobođen zbog prekomjerene težine: ''Moj je život u opasnosti''

Član terorističke organizacije i desna ruka Bin Ladena, oslobođen je u utorak iz zatvora u New Jerseyu...

Adelu Abdel-Baryiju u utorak je odobreno ranije oslobođenje iz zatvora iz New Jerseya. Odmah po oslobođenju osuđeni je terorist prebačen u Britaniju gdje mu je već ranije odobren azil, prenosi The Sun.

Otac šestero djece, čiji je jedan od sinova također član islamske terorističke ogranizacije, ponovno je na okupu sa svojom ženom Ragom koja živi u milijunskoj kući u londonskoj četvrt Maida Vale. 

Adelu je odobren azil u Britaniji 1997. godine te ga zbog toga vlasti nemaju pravo poslati u Egipt gdje bi ga vlasti mogle pogubiti ili mučiti do smrti.

Abdel-Bary došao je iz Egipta u Britaniju 1991. godine, a sumnjiči se za teroristički napad u kojem je stradalo 224 osobe u američkoj ambasadi u Keniji i Tanzaniji.

Bary je priznao krivicu za terorističke napade te je 2012. izručen vlastima u SAD-u gdje je služio zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

Ove je godine, zbog straha da bi korona virus mogao ugroziti njegovo već loše zdravlje uzrokovano prekomjernom težninom, Bary zatražio pomilovanje i smanjenje zatvorske kazne. 

Sud je odobrio zahtjev, a Bary je odmah po izlasku odletio u Britaniju gdje mu je odobren azil.