News

Komentari 0

Osuđeno troje demokratskih aktivista zbog obilježavanja masakra na Tiananmenu

Osuđeno troje demokratskih aktivista zbog obilježavanja masakra na Tiananmenu

Medijskog tajkuna Jimmyja Laija, aktivistkinju Chow Hang-tung i bivšu oporbenu političarku Gwyneth Ho sud u Hong Kongu proglasio je krivima zbog neovlaštenog okupljanja 4. lipnja prošle godine.

Sud u Hong Kongu proglasio je u četvrtak trojicu istaknutih prodemokratskih aktivista krivima zbog neovlaštenog okupljanja 4. lipnja prošle godine kako bi obilježili napad na prosvjednike u Pekingu 1989. na Trgu Tiananmen, piše Reuters. Hong Kong tradicionalno održava najveće svjetsko godišnje bdjenje 4. lipnja, kao dio širokih sloboda obećanih kada se vratio pod kinesku vlast 1997. godine, ali je policija odbila zahtjeve za održavanje bdjenja ove i 2020. godine.

Presuda protiv medijskog tajkuna Jimmyja Laija, aktivistkinje Chow Hang-tung i bivše oporbene političarke Gwyneth Ho posljednji je udarac demokratskom pokretu, u kojem je na desetine aktivista uhićeno, zatvoreno ili pobjeglo otkako je Peking nametnuo sveobuhvatan zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Lai, Chow i Ho izjasnili su se da nisu krivi za optužbe povezane s okupljanjem 4. lipnja 2020. Sutkinja Okružnog suda Amanda Woodcock u svojoj presudi je napisala da su u mogućnosti dokazati kako su Lai i Chow potaknuli druge da prisustvuju bdjenju.To uključuje Chowov apel da ljudi "zapale svijeće" diljem Hong Konga, uključujući mjesto bdjenja u Victoria Parku. Izricanje kazne je 13. prosinca, a šesnaest drugih aktivista već služi kaznu od četiri do deset mjeseci za isti incident.

 

 

 

 

Najčitaniji članci