Obavijesti

News

Komentari 1

Osuđeni je odvjetnik pokušao braniti Blum, sudac ga udaljio

Osuđeni je odvjetnik pokušao braniti Blum, sudac ga udaljio
4

Odvjetnik Jakov Stanić je trebao braniti Blum kojoj sude zbog prijevare. Sudac ga je udaljio iz sudnice. Navodno je Stanić osuđen zbog pomaganja u zloporabi položaja

VIDEO

Pa vi ste 9. ožujka pravomoćno osuđeni na godinu dana zatvora, šokirano se sudac Županijskog suda u Zagrebu Vladimir Pavleković obratio odvjetniku Jakovu Staniću. Stanić je sucu u srijedu dao punomoć kćeri Jagode Blum da je "zastupa u kaznenom postupku". Kako nije bilo jasno koga bi trebao zastupati sudac je pitao Blum želi li da je Stanić brani. Ona je pristala, no nakon kraće provjere sudac je Stanića udaljio iz sudnice. Neslužbeno doznajemo da su Stanića osudili zbog pomaganja u zloporabi položaja. Jagodu Blum branio je odvjetnik Draško Šoć.

- Nisam organizirala prevare niti je 28 milijuna kuna stečenih prevarama kod mene. Nisam niti nagrađivala druge jer nisam niti imala novac koji mi se optužnicom stavlja na teret - rekla je u srijedu u sudnici Jagoda Blum. Priznala je da je telefonski nagovarala i uvjeravala ljude da će moći kupiti nekretnine Grada Zagreba po povoljnijim cijenama, a tvrdi da nije sačinjavala krivotvorene ugovore niti da je sama ikome od oštećenih predala ugovor.

Blum su na raspravu u srijedu doveli iz pritvora u kojem je završila jer je sudac Županijskog suda u Zagrebu Vladimir Pavleković zaključio da nedolascima na rasprave odugovlači suđenje. Blum je, nakon što se skrivala policiji prije 10-ak dana ušetala u Uskok. Nakon izjave zadržali su je u pritvoru. Sudac Pavleković u utorak joj je ipak pritvor zamijenio blažom mjerom.

- Ne smijete napuštati Zagreb, a i svaki utorak morate doći u sud - rekao je Pavleković dodavši kako u 41 godinu staža nije vidio da se netko ponaša kao Blum koja je već tri puta završila u pritvoru.

Uskok je tereti da je organizirala skupinu u kojoj su bili i Ana Gradski (38), Ksenija Vadas (40), Milenko Milenković (48), Marko Džaja (50) i Krešo Matić (54) te tajanstveni Zoran. Od rujna 2005. do travnja 2009. oni su nalazili građane zainteresirane za kupnju nekretnina u vlasništvu Garda Zagreba.

Kupcima su tvrdili da je Blum Jasna Drnić Vranić, zaposlenica Poglavarstva koja radi kao pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada. Ivan se predstavljao kao pravnik zaposlen u Gradskom poglavarstvu i suradnik Jasne Drnić Vranić i primao pozive. Krešo Matić je pribavljao podatke o nekretninama pa sa Džajom nudio građanima potvrde o uplati. Ugovore i predugovore o kupoprodaji nekretnina navodno izdanih od Grada kao prodavatelja. Gradski i Vadas predstavljali su se kao zaposlenice Grada, predavale su potvrde o primitku uplata te predugovore i ugovore. Milenovića terete da je izrađivao dokumentaciju imitirajući pečat grada i gradskih ureda, parafe gradonačelnika i ovlaštenih osoba.

Blum je rekla kako Milenković u prijevarama nije sudjelovao u bilo kakvom kontekstu.

- On nizašto nije kriv. Jedino je moga sina vodio na treninge, a kćer u vrtić - zaključila je obranu odbivši odgovarati na bilo čija pitanja osima svoga odvjetnika.

Suđenje se približava kraju, a Blum, suočenoj s višegodišnjom robijom, manevarski prostor je sve manji. No, ne muči je samo moguća zatvorska kazna. Kako, neslužbeno, doznajemo pritišće je i skupina prevarenih građana koji su joj dali novac, ali policiji, kada je s njima razgovarala, nisu priznali da su prevareni.

Dio prevarenih liječnika i odvjetnika lako je "otpisao" 70.000-ak tisuća kuna. Ostalima je to ogroman novac i oni su smatrali da je veća šansa da novac dobiju nazad ako se ne povlače po sudu. Blum ih je, navodno, zavlačila pričama kako će platiti no većinom su izgubili strpljenje. Navodno su čak pokušali unajmiti ljude koji se bave utjerivanjem dugova kojima bi dali proviziju da im naplate dug. No, kada su čuli o čemu se radi svi su odustajali.

Ta skupina prevarenih sumnja da je Blum samo pijun u igri i da su milijuni završili kod nekoga visokopozicioniranog u gradskoj vlasti. Oni su plaćali 500-600 eura za kvadrat stana u vlasništvu grada. Dobivali su predugovore, potvrde o uplatama te ugovore. No, u stanove nisu nikada uselili. Pritisnuta dužnicima Blum je, navodno, kod javnog bilježnika ovjerila izjavu u kojoj navodi od koga je primila 9,6 milijuna kuna i kome ih je u gradskoj vlasti predala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina