Obavijesti

News

Komentari 6

Osvojili su zlato: Ovi studenti su izumili jeftini 3D skener

Osvojili su zlato: Ovi studenti su izumili jeftini 3D skener
1

Dejan i Alen iz Bjelovara bili su najbolji na Međunarodnom sajmu inovacija. 3D digitalizatorom izrađuju i robotske ruke za nastavu

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Dejan Čurčić (27) i Alen Britvić (22), studenti druge godine mehatronike, osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji inovacija mladih na 67. Međunarodnom sajmu inovacija iENA u Nürnbergu.

Za inovativni projekt 3D digitalizatora, koji su razvili pod vodstvom mentora Tomislava Pavlica, voditelja Studentskog poduzetničko-tehnološkog inkubatora pri Visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru. Pavlic je kazao kako su nagradu osvojili u konkurenciji 750 inovacija iz 37 zemalja. Dejan Čurčić kazao je da je u Nürnbergu iz Hrvatske sudjelovao tim od devet juniora inovatora, u kojemu su se nalazili on i kolega iz Bjelovara Alen Britvić. Postigli su sjajan uspjeh jer su se vratili svi s medaljama, a bjelovarski dvojac dobio je onu najsjajniju. Oni su u 3D skener, koji je već poznat u svijetu, unijeli inovacije i poboljšanja. Alen je kazao kako je njihov skener daleko najjeftiniji u zemlji. To znači da njihov najskuplji skener stoji od 1000 do 5000 kn, a ostali su od 62.000 na više.

- Njegova je primjena golema. Možete skenirati od najsitnijih detalja do lokomotive. Prednost našeg skenera je što, osim široke primjene, može zbog niske cijene imati praktičnu primjenu u školama i malim tvrtkama - pojasnio je Britvić. Budući da je riječ o stručnom studiju, prema Pavlicovim riječima, studenti se okreću prema praktičnim stvarima i inovacijama koje će naći primjenu u životu. Nakon teoretskog dijela idu u tvrtke vidjeti na djelu primjenu određenih uređaja i tražiti rješenja za njihovo poboljšanje.

- Uglavnom idemo u tvrtke u kojima možemo vidjeti robote na djelu. Tako smo i mi napravili robotsku ruku koja funkcionira kao one izrađene u Japanu. S razlikom što je naša napravljena na 3D printeru i nekoliko puta jeftinija - pojasnio je Pavlic. 

Stoga će robotska ruka biti demoproizvod koji će služiti srednjoškolcima i studentima. Zoran Vrhovski, voditelj stručnog studija mehatronike, kaže da još postoje dva slična studija u zemlji, uz ovaj u Bjelovaru, te da taj studij obrazuje kadrove za tržište a ne za burzu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.