News

Komentari 19

Otac Kristiana Vukasovića: 'Oni skrivaju da mi je sin prebijen u ćeliji. Naša borba je tek počela'

Otac Kristiana Vukasovića: 'Oni skrivaju da mi je sin prebijen u ćeliji. Naša borba je tek počela'

Parnični postupak za naknadu štete roditeljima zbog smrti 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića prebačen je u Zadar. Otac Stipan rekao je da mu je teško, ali da je borba tek počela

Kristianov cimer  mi je rekao da su maloga sustavno maltretirali i davali mu razne tablete, a kad se dogodilo što se dogodilo, makli su one koji su bili s njim u istoj prostoriji i doveli mulca od 19 godina. Kazao mi je i da su ga dvojica sustavno maltretirala, ali ih nije imenovao. Kako sam ja izlazio iz Bilica 30. studenog 2020. godine, zamolio me da odvjetniku Ljubičiću prenesem da je spreman svjedočiti, tako je u srijedu na Općinskom sudu svjedočio Enes Čaušević.

Čaušević je bio jedini svjedok koji se odazvao ročištu, dok su ostali opravdali izostanak, a parnični postupak za naknadu štete roditeljima zbog smrti 18-godišnjeg zatvorenika u visini 700 tisuća kuna, odlukom Vrhovnog suda prebačen je u Zadar.

- Dobro sam, kad se mora izdržati, mora se. Bit će toga još, borba je tek počela - kazao je neutješni otac malog Kristiana, Stipan Vukasović.    

Sud kojim predsjeda sutkinja Ivana Čačić Brčić pozvala je svjedoka koji se sam javio, Kristianovog cimera, na sljedeće ročište. Njegovo ime u sudnici je izrečeno, ali ga nismo naveli. Također su pozvani i zatvorska liječnica i upravitelj zatvora u Bilicama, a sudskim putem zatražena je i  medicinska dokumentacija preminulog Kristiana. Odvjetniku Vinku Ljubičiću problem je doći do imena  cimera.

- Nemam načina saznati tko je bio s Kristianom tjedan dana prije nego je završio u bolnici. Činjenica je da je skoro pa zdrav išao na izdržavanje zatvora, a činjenica je i da je iz zatvora izašao praktički mrtav.  Postavio sam na vrijeme pisani zahtjev upravi zatvora u Splitu. Uprava zatvora u Splitu je sastavni dio Uprave za zatvorski sustav u Hrvatskoj. I oni meni nakon desetak i više dana odgovaraju da se obratim Upravi za zatvorski sustav. A samom u zaglavlju stoji da je Zatvor u Splitu sastavni dio Uprave za zatvorski sustav. Radim čitav niz desetljeća ovaj posao i ne znam od kuda i zbog čega se sprječava saznati materijalna istina. Svi mi imamo pravo tražiti te podatke, a radi se o najvećim vrijednostima čovjeka, a to je život - kazao je odvjetnik Ljubičić nakon rasprave te dodao da nema zamjerke na rad zadarskog suda.

- Sakrivaju da mi je sin bio prebijen u ćeliji - dodao je otac Stipan.

18-godišnji Kristian Vukasović preminuo je 24. kolovoza 2019. godine oko dva sata ujutro u splitskoj bolnici, nakon što je u komatoznim stanju dvadesetak dana ranije doveden iz  zatvora na Bilicama.

U zatvoru je završio jer je u dva dana  potpalio četiri požara, sva četiri na nekoliko desetaka metara od nedovršene obiteljske prizemnice u Jesenicama kod Omiša. U tim požarima je šteta procijenjena na tri tisuće kuna, a osim niskog raslinja izgorjelo je nekoliko maslina. Kristian je 30. ožujka pritvoren zbog opasnosti od ponavljanja djela. Suđenje je dovršeno istog ljeta, a  jedva punoljetni mladić je sve priznao. No pred Općinskim sudom u Splitu izrečena kazna od osam mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Državno odvjetništvo je istraživalo cijeli slučaj,ali nisu našli osnovanu sumnju da bi bilo počinjeno kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti pa je strašan slučaj gubitka mladog života spao na građanski odjel zadarskog suda za naknadu štete.

Najčitaniji članci