News

Komentari 197

Otac monstrum godinama je silovao tri maloljetne kćeri

Otac monstrum godinama je silovao tri maloljetne kćeri

Monstrum i silovatelj trima kćerima mora isplatiti 890.000 kuna odštete - one danas imaju psihičke smetnje, napade panike, osjećaj manje vrijednosti i razne druge poremećaje, te razvijen PTSP

Zbog povrede prava osobnosti 51-godišnji otac monstrum iz Međimurja, koji je od 2008. pa do 2015. godine silovao svoje tri maloljetne kćeri, mora kćerima isplatiti ukupno 890 tisuća kuna, od čega prvoj 300, drugoj 280 a trećoj 310 tisuća kuna. Presuda je to Općinskog suda u Čakovcu kojem su kćeri podnijele tužbe za naknadu štete za sve strahote koje su proživjele u obiteljskoj kući. 

Djevojčice su u vrijeme silovanja bile mlađe od 15 godina i zbog teškoća u razvoju, polazile su nastavu po prilagođenom programu. Oca monstruma, je prije 4 godine Županijski sud u Varaždinu osudio zbog spolnog iskorištavanja vlastitih kćeri na 17 godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud. 

Djevojčice je spolno iskorištavao u raznim prostorijama obiteljske kuće, kuhinji, spavaćoj sobi, dječjoj sobi. Čvrsto bi ih uhvatio za ruke, skinuo ih iako su ga gurale od sebe i tražile da ih pusti. Kad je obavio s njima spolni odnos, zaprijetio im je da o tome ne smiju nikome pričati jer će dobiti batine ili će ih 'zatući'. 

Djevojčice zbog straha imaju psihičke smetnje u vidu trajne promjene ličnosti, te je narušen njihov emocionalni razvoj. Sud je u parničnom postupku u pogledu kaznenog djela i kaznene odgovornosti bio vezan za pravomoćnu presudu kojom se optuženik proglašava krivim. 

Navode iz presude potvrdila je i majka tužiteljica, koja je rekla da kćeri ne žele čuti za oca, smatraju da nije njihov otac, pretrpjele su teško nasilje od njega, a koje se najviše očituje u napadajima panike, pretjeranoj agresivnosti, niskom pragu tolerancije, kao i da tužiteljice lako planu i svađaju se s okolinom. 

U tijeku postupka provedeno je i psihijatrijsko vještačenje u kojem je vještak naveo da je ovaj postupak devastirajući na psihički integritet djevojčica, tim više što je takvo ponašanje dolazilo od oca od kojeg se očekuje zaštitničko ponašanje, a žrtve su tada još bila djeca. Također se navodi u psijatrijskom vještačenju  da su žrtve bile u stalnom iščekivanju, strahu i grču prožete osjećajima nezaštićenosti, bespomoćnosti i gađenja, jer nisu znale što ih čeka naredni dan. 

- Takav događaj objektivno kod svakog djeteta rezultira trajnim i teškim psihičkim posljedicama. Kod sve tri tužiteljice od početka događaja dominirao je razarajući strah koji je poprimio i razmjere smrtnog straha, te se razvio kod njih PTSP, što je dovelo do trajnih promjena njihovih osobnosti što uključuje nepovjerenje, osjećaj manje vrijednosti, povlačenje preosjetljisvost, pesimizam, osjećaj praznine i besmisla, malodušnost, cinizam. Zbog toga je kod tužiteljica trajno smanjena životna aktivnost od 30 do 40 posto, radi čega moraju kontinuirano trošiti antidepresive te su osuđene na kontinuirano psihijatrijsko praćenje, a u najtežim fazama imaju i suicidno ponašanje. Ti štetni događaji su na najveći mogući način razarajuće utjecali na njihovu psihu, te im ugrozili čast, ugled te dostojanstvo što će ih pratiti cijeli život - stoji u psihijatrijskom vještačenju.

Najčitaniji članci