Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Otisak prsta policiji ne pomaže u hvatanju Seleninog ubojice

Nakon ubojstva mlade Meksikanke policija je pronašla brojne tragove, ali zasad nije otkriven ubojica. Otiska prsta koji je pronađen na Marjanu u bazi zločinaca nema

PUSD
Foto: PUSD

Nakon ubojstva mlade Meksikanke Selene Macedo na Marjanu policija je pronašla brojne tragove i ispitala puno ljudi, međutim unatoč brojnim dokazima još nemaju odgovor na ključno pitanje - tko je ubojica.

Među pronađenim tragovima je i otisak prsta koji je policija ubacila u bazu, ali nema ga u registru. 

Iako se prilikom izdavanja osobne iskaznice ostavlja otisak prsta, policija pronađeni otisak ne može usporediti s tom bazom jer se ona na temelju Zakona o zaštiti privatnosti ne  smije koristiti. Isto tako, postoji mogućnost da ubojica s Marjana uopće nije ostavio otisak kažiprsta. 

Kako je za Dnevnik.hr rekao Tomislav Smolić, otisci u bazi izdanih osobnih iskaznica služe za identifikaciju leševa, imovinsko pravnih odnosa i slično. 

Zbog toga policija od 2000. godine ima posebnu bazu, AFIS, u kojoj su otisci dlanova i svih prstiju počinitelja kaznenih djela. Ipak, iako je u bazi više od 100 tisuća otisaka među njima nije onaj traženog ubojice. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se radi o strancu ili nekome kome je ovo prvi zločin pa ga nema u bazi. 


Možda vas zanima i ovo:
Message